Инициативата на Европейската комисия „Младежта в движение“ и в Бургас

От 26 до 28 юли 2013 г. в Морската градина на Бургас, на терасата до Културен център „Морско казино“, ще бъде открито за втора поредна година изложението на инициативата „Младежта в движение“. Събитието се организира от Европейската комисия в България, с любезното съдействие на Община Бургас. Стартът на изложението ще бъде даден на 26 юли от 16.00 часа на открита сцена „Охлюва“. То е част от стратегията на Европейската комисия за икономическо развитие „Европа 2020“ и има за цел да запознае младите хора с различни програми в областта на образованието, мобилността, заетостта, предприемачеството, доброволческата дейност, намаляване на високата безработица сред тях и повишаване на младежката заетост.

Тридневната програмата предвижда презентации на изложители, съпътстваща концертна програма и атракции, които ще са свободно достъпни за всички.

В специално построена шатра на площ от 300 кв. м. ще бъдат разположени щандове, предоставящи информация за европейските програми за образование, мобилност, доброволчество и заетост на младите хора в Европа. Шатрата ще бъде отворена за публика от 10.00 до 13.00 и от 16.00 до 21.00. Всеки ден в тези часове различни институции ще представят полезна информация за търсещите работа или образование млади хора и ще се раздават информационни материали.

Сред участниците в изложението са Министерство на образованието и науката, Министерство на труда и социалната политика, Представителството на Европейската комисия в България и Община Бургас.

Всяка вечер от 18.00 до 19.30 часа на открита сцена „Охлюва“ е предвидена музикална програма с участието на посланика на „Младежта в движение“ за България Калин Вельов, TUMBAITO, млади бургаски изпълнители и танцови формации.

Кампанията ще се проведе в дните на фестивала Spirit of Burgas. Така, освен да се забавляват и да преживеят незабравими моменти с любимите си музикални изпълнители, българските и чуждестранните гости на града ще имат възможност да разговарят и да получат експертен съвет за кандидатстване по разнообразни европейски образователни форми и програми.

„Младежта в движение“ ще има свой по-малък информационен щанд и в зоната на самия фестивал Spirit of Burgas.