Вие сте тук: Начало » Актуално » Бургаският кмет лобира пред посланик Рийс за американски круизи

    Бургаският кмет лобира пред посланик Рийс за американски круизи

    Кметът на Бургас Димитър Николов посрещна в кабинета си на първа опознавателна среща посланика на САЩ у нас – Нейно Превъзходителство Марси Рийс, съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Важен акцент в едночасовия им разговор беше намерението на Бургас през следващите години да развива круизен туризъм.

    “Все още нямаме необходимата инфраструктура и посрещаме 4-5 големи кораба годишно. Но вече сме в контакт с големите пасажерски компании и те оценяват нашия потенциал, така че не след дълго ще можем да приемаме 100 кораба годишно”, каза кметът Николов. Той сподели пред гостенката си, че със съдействието на бургазлии, живеещи в САЩ, вече е влязъл в контакт с ръководството на град Тампа, Флорида – регион с огромен опит в круизния туризъм. Американският дипломат предложи услугите си и се ангажира да съдейства за задълбочаване на отношенията между двата града.

    Кметът Николов представи съвсем реалистичната идея Бургас, който е първото пристанище в Черно море след Босфора, да стане част от нов круизен маршрут, който минава оттук и продължава в северна посока към Русия и Грузия.“Големите компании оперират предимно в Средиземно море. Ние искаме да ги привлечем в Черно море”, каза той в обобщение на темата.

    Кметът и американският посланик обсъдиха още политическото положение в страната, живота на бургазлии година след атентата в Сарафово и възможностите за американски инвестиции тук. “Чувала съм много за хубавите неща, които се случват в Бургас. Можем да си сътрудничим в областта на икономиката, културата и археологията, с която сте толкова богати”, каза в края на срещата Марси Рийс, която показа добро познаване на географията, водното богатство, птичия свят и амбициите на Бургас в областта на културата.

     

     

    Горе