55 години Яворови дни в Поморие!

Поклон, поете!

Yvorovidni

„Живеем във време, когато моралните и нравствени ценности са дефицит, а културната памет не е приоритет, но Поморие поддържа създадената културна традиция „Яворови дни” вече 55 години”, каза на откриването на юбилейното издание на националните поетични празници в Поморие доц.д-р. Елка Трайкова, директор на Интсистута за литература при БАН.
Кметът на община Поморие Иван Алексиев откри културния форум с думите: „Тук сме, за да отдадем почит към живота и творчеството на Пейо Яворов. Тук, на този бряг на поезията, той е написал едни от  най-прекрасните си стихотворения. Ето защо преди 55 години поморийци са създали този литературен конкурс и за мен е чест ,че ние днес честваме 55 юбилейно издание.Всички ние отдаваме почит и слушаме прекрасните стихове на поета”.
Официални гости на тържественото откриване на литературните празници „Яворови дни” бяха проф. Виолета Гечева, доц. д-р Елка Трайкова, проф.Михаил Неделчев,проф. Цветан Ракьовски, проф. д-р Мариета Гергинова ,Катя Зографова, Тодор Иванов, председателят на ОбС Поморие д-р Милена Енева и режисьорът Павел Павлов.
В словото си доц.д-р. Елка Трайкова говори за духовния стоицизъм и за избора да бъдеш свободен- в творчеството, живота и смъртта, „В поезията на Яворов е събрана представата ни за време. Той поставя свръхземните въпроси, които очевидно и този век няма да решим. За драматичните колизии на неговия лирически герой, които са част и от духовното битие на съвременния човек , който живее в омагьосания кръг на обезсмислени ценности.Но гениалните прозрения на поета осъзнават малцина. Лирическитя герой в творчеството живее с двойнственото светоусещане , носи кръста на чудак, който се стреми към своята нирвана , но не я постига. Чувства се призван да ни покаже, че истината и лъжата носят едно безразлично страдание, в същото време преосмисля представата ни за родината. За нея може да се умре, защото събира и миналото, и бъдещето на един народ. Но родината и родното място са духовно протранство в което чрез словото и делата си всеки прави своя избор, а от него зависи съдбата на тези, кито идват след нас. Вярвам че всеки от нас тук и сега би казал „Поклон, поете”.
Така бяха открити тържествено националните поетични Яворови дни-2013. В първия ден се състоя заупокойна молитва за Пейо Яворов в храм „Рождество на Пресвета Богородица”. Откри се юбилейна изложба „Инспирации“ във фоайето на читгалище „Просвета-1888”. Думите на поета бяха пресъздадени от Димитър Мартинов в авторския моноспектакъл „Последен час – Яворов“.
Яворови дни-2013 се провеждат в дните от 18 до 21 юли в Поморие.

Видеозапис от откриването може да гледате тук:

Yvorovidni2

 

2 Отзиви

  1. Време е за един хотел на този бряг на поезията, не мислите ли?
    Но стига сарказъм, събитието е красиво, поводът – заслужаващ поклон.

  2. Кога ще се върнат в лятното кино "Яворов" Яворовите дни?