Засилени проверки на таксиметрови шофьори

Съвместни екипи на “Пътна полиция” и Регионалното звено на „Автомобилна администрация” извършват засилени проверки на водачи на таксиметрови автомобили, съобщи Агенция Кросс. Акцията е разпоредена от Главна дирекция „Национална полиция” и протича в цялата страна. Тя ще продължи до 31 юли. Повишеният контрол е по повод трагичния инцидент на бул. „Цариградско шосе” на 10 юли 2013 г., причинен от водач на таксиметров автомобил, седнал зад волана след употреба на алкохол.

В хода на операцията служители на „Пътна полиция” извършват проверки на таксиметровите шофьори за управление под въздействието на алкохол, наркотици или други упойващи вещества. При контрола се използват таблети, с които се проверява валидността на личните документи, застраховката „Гражданска отговорност” на автомобилистите и наличието на неплатени електронни фишове. При установяване на неплатени електронни фишове те ще бъдат разпечатвани и връчвани на притежателите им. При невъзможност за връчването ще бъде изготвен протокол за полицейско разпореждане съгласно чл. 55 от ЗМВР.

При установяване на невалидни лични документи на нарушителя ще се извършва цялостна проверка за статуса му на водач, наличност на контролни точки, невръчени наказателни постановления и ще се предприемат своевременни мерки при констатиране на нередности.

Съвместният контрол от служители на Пътна полиция и Регионалните звена на „Автомобилна администрация” ще се извършва в сутрешните и вечерните часове.