Отново каменна кариера, този път в Каблешково

Кметът Иван Алексиев изпрати поредното писмо до министъра на икономиката, енергегиката и туризма Драгомир Стойнев. Този път причината е откриване на процедура по предоставяне на концесия за добив на подземни богатства – строителни материали от находище „Малка биберна”, разположено в землището на гр. Каблешково, община Поморие.

В писмото си кметът Алексиев отново изразява категоричното си отрицателно становище за реализацията на горецитирания добив. Заявената концесионна площ се намира на 200 метра от урбанизирани територии на гр. Каблешково, на около 250 метра от терени към които са предвидени сериозни инвестиционни намерения за изграждане на голф комплекс и на около 300 метра от водопровод – деривация Камчия. Районът е разположен в горски фонд и притежава природни ресурси за развитие на туристически дейности.

През 2009 година Общински съвет Поморие решава да се изгради паметник на българското войнство на връх „Малка биберна”. Процедурата по предоставяне на концесия за този терен тогава е спряна след категоричното възражение на Общински съвет Поморие. Сега, през 2013 година, министърът на икономиката, енергетиката и туризма решава да поднови предоставянето на концесия на същия терен, но с променени граници.

„Реализирането на кариера за добиване строителни материали от находище „Малка биберна” в гр. Каблешково е несъвместимо както с облика на прилежащите територии, така и с възгледите на Общинското ръководство за развитието на втория по големина град в общината”, заяви кметът Иван Алексиев.

Предстои да бъде проведено обществено обсъждане с гражданите на Каблешково относно решението на Министерството.