С уникална апаратура раздвижват спортисти и пострадали при автомобилни травми

С уникална апаратура раздвижват атлети след спортни травми, пациенти, прекарали инсулт и пострадали при автомобилни катастрофи. Това се случва в модерно оборудвания център по „Спортна медицина“ към общинската поликлиника в “Меден рудник”, съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Високоефективната терапия се извършва с Артромот – FISIOTEK 2000. Специализираната апаратура е подходяща за възстановяване след различни травми на колянна и глезенна става, след приложено оперативно лечение, след поражения на двигателните им функции, обясни д-р Христо Вълчев, ръководител на възстановителния център.

Звеното по спортна медицина разполага и с Плантограф, с който се диагностицира ходилото за плоскостъпие.

Единственият по рода си в областта Анализатор на телесната маса също е на разположение на спортистите. Чрез него се измерва със съвършена точност съотношението на мазнини, мускулна маса, костна тъкан, течности и висцерална мазнина.

Към спортно-възстановителния център проявяват интерес клубове от страната и от чужбина.

„Звеното ще се оборудва с всички нови апарати, нужни за изследване на моментното състояние на спортистите, както и за профилактика и лечение на спортни травми и заболявания“, обясни д-р Вълчев.

Цялата техника, с която разполага центърът по „Спортна медицина“, е закупена от Община Бургас.