Бомбата на Слънчев бряг свързана с наркопазара

Разследване за наркотици започва срещу задържания за самоделната бомба, избухнала в Слънчев бряг в района на зоната за парти “Какао бийч” в неделя. “Срещу лицето е образувано бързо производство за притежание на марихуана и синтетична дрога”, потвърди шефът на ОД на МВР в Бургас комисар Милен Димитров.

Наркотикът е открит при претърсване в квартирата на младия мъж, който е от вътрешността на страната. Самият той е арестуван на една от алеите в курорта след получаване на оперативни данни, разкриха запознати. Дрогата, открита в квартирата на задържания, потвърждава версията, че бомбата е свързана с напрежение около пласирането на синтетика по култовите плажни заведения, коментират запознати. Според тях, ако е имало опит от страна на концесионера на Южния плаж да се спрат определени дилъри до модните заведения край ивицата, е възможна подобна реакция.

Взривното устройство, поставено на площадка между ресторант “Глория мар” и малък паркинг пред заведението, избухва призори в неделя. Часът е 6,05 и по това време в района е мъртвило. Ресторантът е затворен, съседните заведения около “Какао бийч клуб”, който е на самия плаж – също. От взривната вълна са счупени два от прозорците на “Глория мар”.

“Не знам какво точно е станало, не бях на работа”, сдържан е сервитьор от заведението. Колежката му също вдига рамене. Две млади момчета до мощен джип пък обясняват, че в района има камери, но те не правели записи. Не на това мнение обаче са от фирмата концесионер на Южния плаж, на чиято територия са заведенията

“В целия район са монтирани охранителни камери, предали сме записите на полицията и благодарение на това има задържан”, коментира управителят Сергей Петков. Южният плаж се стопанисва от “Ирида 71”, основана от някогашния висаджийски бос Димитър Димитров – Маймуняка. “Не сме имали проблеми досега, нямаме конкуренция. Ние си гледаме в нашата паница, при нас всичко е изрядно. Затова смятаме, че тази бомба по-скоро е насочена към трети лица, които нямат нищо общо с нашия бизнес”, заяви още Петков. Собственикът на “Ирида 71” Радостин Бързанов не беше открит за коментар.

Цялото разследване е поето от колегите в областната полицейска дирекция, коментира шефът на РПУ-Несебър Стайко Манев. За втория инцидент, разтърсил Слънчев бряг също в неделя сутринта – пожара в бар “Нептун”, Манев е категоричен, че не става дума за умишлен палеж и разчистване на сметки, а за инцидент в кухнята на заведението. “Около 9 ч персоналът на заведението е решил да изчисти кухнята, защото по това време няма много клиенти. Когато са почиствали нагорещената скара, от нея е пламнала искра, подпалила омазнен аспиратор. След това всичко бързо се е запалило, тъй като заведението беше от дърво. Горяло е като факла”, коментира Живко Горанов, един от собствениците на хотела от фирма “Топ 99”. Той и екипът му все още пресмятаха нанесените от пожара щети. 30 от стаите в хотела са с обгоряла дограма и неизползваеми, а настанените в тях туристи са прехвърлени в други стаи, има и в други хотели.

“Смятам, че до 2-3 дни обстановката напълно ще се нормализира, нямаме време, сезонът тече”, коментира Горанов. Той е благодарен на туроператорите, които поели туристите и ги успокоявали по време на евакуацията, при която извън сградата на хотела са били изведени 800 души. Според неговите данни само едно семейство е напуснало хотела по-рано заради преживения стрес. Останалите гости в момента получават различни бонуси като компенсация, глезят ги с безплатно шампанско и шезлонги. “Всички край нас ни помогнаха, концесионерът на плажа ни даде вчера шезлонги безплатно, защото нашите изгоряха в пожара”, поясни бизнесменът.

Повече от 10 г. той и съдружникът му Димитър Димитров отдавали бар “Нептун” под наем на местен предприемач. Редовно застраховали заведението, на чиято територия се подвизаваше някогашната култова механа “Нептун”, но тази година пропуснали. След пожара на мястото на бара най-вероятно ще се появи волейболно миниигрище, така ще е поне до края на този сезон. Kross.bg