Акциите на МВР няма да бъдат кръщавани с кодови имена

Акциите на МВР няма да бъдат кръщавани с кодови имена, обяви вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев. С това решение се прекратява наследената от Цветан Цветанов практика на кръщаването на спецопераците с многозначителни имена. По думите на Йовчев ДАНС функционира нормално, служителите на ГДБОП са командировани от МВР и изпълняват задълженията си.

По отношение на бюджета вътрешният министър посочи само, че ДАНС, МВР и прокуратурата могат ограничат контрабандата и финансовите престъпления срещу бюджета.

Проблемите не могат да бъдат решени с магическа пръчка, но имаме ясен план и се надявам, че ще има добри резултати съвсем скоро, каза още Йовчев.

По въпроса за евентуални нови данни по разследването на атентата на летище Сарафово, който се отвори отново вчера след решението на ЕС да включи военното крило на „Хизбула” в терористичния списък, вицепремиерът изрази надежда за по-добри резултати в кратки срокове, а що се отнася за срокове, прехвърли отговора на прокуратурата.

„Ние имаме задължение преди всичко към българските граждани, и българските граждани трябва да знаят истината за това, което се случва. Имаме отговорност и към нашите партньори, защото сме част от колективна система за сигурност. От тази гледна точка мисля, че това е едно правилно решение”, каза Йовчев и допълни, че не очаква съществено повишаване на риска. Независимо от това са предприети всички необходими мерки, за да се гарантира сигурността, увери министър Цветлин Йовчев във Варна,цитиран от Агенция Кросс.