В Каблешково не щат да се вадят камъни

„НЕ на каменна кариера в Каблешково!“, твърдо заяви кметът на Община Поморие Иван Алексиев на среща с жителите на Каблешково и техния кмет Елена Бояджиева Поводът за общественото обсъждане е намерението на Министерството на икономиката да отвори отново каменната кариера в града. Хората са повече от категорични, че подобна идея е недопустима.Мерките, които ще предприемат жителите на града е подписка, която стартира от днес, 25 юли. Освен това всички се обединяват около това да внесат жалба до Върховен административен съд. В нея те категорично ще опоменат, че са против проучването на подземни богатства в землището на Каблешково.

Недоволството на хората идва от това, че мястото е на 200 м от къщите – връх „Малка биберна”. „Хората, които живеят там ще бъдат подложени на невероятен тормоз. Гърмежите и прахолякът са едно на ръка. Да не говорим за камионите, които ще изнасят скалния материал, ще преминават през улиците на града и ще ги разбият“, твърди Алексиев, цитиран от Gramofona.com.

Каблешково се намира на 10 минути път от Поморие и на 15 от Слънчев бряг. Алексиев смята, че градът има друг потенциал, който трябва да се разработи. „Ако успеем да разработим историческия връх Малка Биберна, като туристическа дестинация, Каблешково ще има друг облик.

В тила на Поморие можем да развием алтернативен туризъм от типа на опознавателен или исторически туризъм. Който дойде между машините и прахоляка, няма да види нещо интересно“, поясни поморийският кмет. Другото, което той обясни е, че още през 1978 година в града е имало кариера. Тя е била временна. Каблешково се е благоустроил и тя е била спряна. Само че по думите на Алексиев този проект стои някъде в архива на Министерството на икономиката, енергегиката и туризма. „Дадено управление се сменя, идват нови хора, започват да търсят из архивите. Намират проекта и решават да разработят и доразвият кариерата.

Минава известно време, през което се появява недоволство от страна на хората. И проектът спира. Влиза ново управление , пак се виждат тези проекти и така. Ако върнем лентата назад периодично през 3-4 години тази кариера винаги се е вадила от чекмеджетата. След като не функционира. то тогава наистина трябва да се приключи с досието й“, обобщи Алексиев.

 

6 Отзиви

  1. А какво "щат" каблешковлии?Гладни ли искат да са?Не гледат,че млади хора не останаха.

    • И като се втурнат да вадят камъни, то младите вкупом ще се върнат, а мераклиите да заминат ще останат!

      • Вярно. Ще развиваме туризъм. Циганския пазар – велика атракция.

    • С по един камък на шията и всички парлапани да се хвърлят в морето или в някой дълбок вир и да си останат там за вечни времена!

  2. Синя зона ще ядат и колчета от велоалеята. ахахахах

  3. Колко места в България има с камъни тръгнали до морето камъни да вадят.Ами природните забележителности,туризма който може да се развие ,чистият въздух всичко това е добре за хората в Каблешково.Освен това ще се разбие централният път за Варна и ще трябва колите и камионите да летят през морето.