Улични чейнджаджии-измамници обменят фалшиви банкноти

На 25.07.т.г. около 15.00 ч. в Районно управление «Полиция» – Поморие е получено съобщение от 29 годишен буларуски турист, за това че му е извършена измама при обмяна на пари на улицата – установено е, че туристът пристигнал в България през ГКПП – Русе на почивка, като организиран турист и щял да отседне с групата си в Созопол. Около 14.30 ч. автобуса му спрял в Поморие, като останалите туристи тръгнал да разглеждали града, а той заедно със свой приятел решил да обмени пари. На около 200 м. от мястото, където бил спрял автобуса, чужденецът видял банков клон, пред който го пресрещнал непознат мъж. Той му предложил обмяна на валута на по по-изгоден курс, като за 200 евро щял му даде 400 лв. Беларусецът се съгласил и дал на мъжа една банкнота от 100 евро и две банкноти от 50 евро и получил обещаната сума, след което се върнал до автобуса. Там се похвалил на шофьора от изгодната сделка и му показал банкнотите. Шофьорът обаче констатирал, че банкнотите са български, но от изтекла емисия. Банкнотите са донесени в поморийската полиция, като е установено, че това са четири столевови банкноти – емисия 1991 г. – 1993 г.

izmamnici1 С цел ограничаване на случаите, при които чуждестранни граждани получават в замяна на дадената от тях валута излезли от обръщение банкноти от България, Беларус и Югославия и за запознаване на туристите и гостите на Бургас, Слънчев бряг, Свети Влас, Несебър, Равда, Поморие, Созопол, Приморско, Царево и всички курортни селища и зони по Южното Черноморие с възможните рискове при използване на уличния чейндж, ОДМВР – Бургас стартира широка превантивна кампания. Освен традиционните методи, ползвани при полицейската работа с превантивна насоченост, ще се изготвят брошури на няколко езика и плакати, които да популяризират възможните измами при ползване на уличния чейндж, както и възможните рискове, криещи се в неползване услугите на регламентирани места – банки, обменни бюра или финансови къщи.

izmamnici2

Припомняме, че в рамките на няколко седмици бяха регистрирани няколко измамливи сделки, като извършителят на три от тях, осъществени в близост до Mall „Бургас Плаза» спрямо руски и украински туристи, бе разкрит и задържан – това е 44 годишния Г.Г. от Бургас.

В други случаи на територията на курортен комплекс «Слънчев бряг» са засичани мъже, от които са иззети големи количества банкноти, излезли от обръщение, както следва :

– банкноти с номинал 50 и 100 български лева, емисии 1991, 1992 и 1993 год. на БНБ

– банкноти с номинал 50 и 100 беларуски рубли, емисия 2000 год.

– банкноти с номинал 10, 100, 500 и 50 000 югославски динара, емисии 1992, 2006 год.