“Корекции”в структурата на общинската администрация в Поморие /дебатите по точката/

Директорът на Общински детски комплекс – Поморие Анета Драгнева-Данаилова ще координира културните прояви в община Поморие, заяви зам. кметът Илия Джингов  на заседание на Общински съвет Поморие.
Гласуваните “корекции” от общинските съветници в структурата на общинската администрация оставяме без коментар!

dokladna1

dokladna

Красимир  Железчев: Аз нямам преки наблюдения върху работата на тези  звена  в администрациятд и не мога да давам съвети, не се наемам как да разпределят бройките, така че предлагам да се гласува съгласно тяхното предложение.

Адам Адамов: И нашата комиисия разгледа докладната и дава съгласие, като против са Ива Кусева и Пламен Вътков

Милена Енева: Тъй като постъпиха няколко предложения ще обобщя. Първото е така, както е подадена докладната. Второто е на г-жа Стефка Ангелова – да остане „експерт култура”  и да се открие нов „експерт туризъм”

Кери Митева: Както на всички е известно,  Бургас и Поморие като сателитна община ще участват в кандидатстването за Европейска столица на културата 2019 г. Считам, че трябва да се игнорира личностния проблем и тази бройка трябва да остане. Бройка „експерт по култура”  трябва да я има. Като длъжностна характеристика, доколкото ми е известно, този експерт обобщава културната програма на общината, защото общината има 13 читалища. Освен това извършва контролни функции и разработва програми за устойчиво развитие на културната дейност на общината. Поради което считам, че не бива да премахваме тази длъжност в щатното разписание на общината.

Мустафа Ахмед: Уважаеми колеги, аз ще си позволя да изкажа мое собствено мнение и не ангажирам никого с това. Ние като приехме структурата на Община Поморие, приехме колко заместник кметове ще имаме, колко дирекции и числеността в отделните дирекции. И това е ангажиментът на общинския съвет. За дирекция „Образование, култура, туризъм, хуманитарни дейности  и спорт” ние можем да кажем единствено – да намалим числеността, без да уточняваме конкретната експертна длъжност. Това не е работа на ОбС да конкретизира експертните длъжности. Ние можем да кажем само общата численост. Така че това не е ангажимент на Общинския съвет, това е моето мнение и аз съм убеден ,че това е правилното.

Илия Джнгов: И аз искам да взема думата. Г-жо Митева, исках само да Ви кажа, че община Поморие , не знам дали Ви е известно, в рамките на тези седем месеца администрацията, естествено със знанието на г-н Алексиев , в отдел „Управление на проекти”, сега ще кажа груба дума – изписахме една кофа с мастило, за да се идентифицираме пред община Бургас. По-скоро да излезем от нейната сянка. Никога град Поморие няма и община Поморие няма да бъде сателит на община Бургас. Направили сме всичко необходимо, за да излезем от сянката на тази община. Община Бургас че кандидатства за културна столица, това си е техен ангажимент. Ние ги подкрепяме, в това няма нищо лошо. Но кандидатурата на община Бургас за Европейска  културна столица си е  техен ангажимент.

Контролните функции, които както Вие казахте на експертната длъжност „ст.експерт култура” казвам, значи предложението, което съм направил към Общинския съвет е на база на работата ми в общинска администрация и години наред наблюдения, които трябва да се свършат в това естество. От три месеца заемам този пост и установих, че за момента, поради големия брой откриване на туристически обекти в отдел „Туризъм” тази функция ни е много по-необходима.

Второ, Общинският Детски Комплек/ОДК/е под наше управление, там има  директор, който е абсолютно компетентен и можем да го натоварим. По-скоро това е решението – да го натоварим с допълнителни функции, освен контролните на зам.кмета, както и да се казва той и на директора на дирекцията в община Поморие. Там има и други експерти, които също в определеното време, тяхно работно през годината, има интервали от време, в които те нямат толкова много анжгажименти, с които да им е уплътнено работното време. Точно поради тази причина и най-вече, че работата в отдел ”Туризъм” е много повече, затова правя това предложение.

Ива Кусева: Знам, че ние не се сравняваме с никого, но има ли съседна община, в която няма експерт култура и няма ли да е малко срамно при положение, че ние имаме самочувствието, че сме третата по големина община по Черноморието, с такъв богат културен календар да  нямаме „експерт култура”? Значи, в дирекция „Образование, култура , туризъм, хуманитарни дейности и спорт” във всички останали – образование, туризъм, хуманитарни дейности  и спорт има експерт, а културата ще остане без експерт. Обидно е.

Илия Джингов: Има директор на дирекцията

Ива Кусева: Риторичен е въпросът.

Илия Джингов: Има директор на дирекцията и заместник-кмет

Ива Кусева: За мен ще е обидно да нямаме такъв експерт, дали ще е младши, дали ще е старши.

Илия Джингов: Значи, в тази връзка, има Сдружение на читалищата, както казах има и 13 читалища, които са в наша помощ и това са уникални институции,които са съхранили българщината през всичкото време, откакто съществува тази държава.

Милена Енева: Добре, колеги, дискусията много се разширява. Имате ли други въпроси? Ако не, преминаваме към гласуване. Първо на докладната, след това на предложенията, които се оформят от г-жа Ангелова и г-жа Кусева. Първо, който  е съгласен с докладната във вида, представен от общинска администрация.

С 11 гласа” ЗА”, 6 „ против” и 3” въздържали се” докладната записка се прие  в този вид.

Забележка: В изказванията липсва изявлението на г-жа Стефка Ангелова, поради технически причини.

5 Отзиви

  1. Chakajte,g-n Djingov!Sled futbolniq satelitizam,stavame svideteli na tova kak Pomorie ne si kandidatstva samostoqtelno za evropejska kulturna stolitsa s tolkova mnogo sabitiq,kakto zaqvqva g-ja Iva Kuseva.Zashto?Mojem i za evropejska mladejka stolitsa da kandidatstvame!
    Osven tova kakvo stana s dvamata eksperti po kultura-ediniqt nazna4en s konkurs(Neli Todorova), a drugiqt bez konkurs(Diana Apostolova)?

  2. ot vsiaka krastavica stava salata

    EII DJINGA(TAP ZARZAVAT) 6TO NE SI SAKRATI6 TVOITA DLAJNOST, GAZOLIZA4

  3. групово

    Голяма кофа!Как може без експерт по културата ?В Поморие основните дейности са туризъм и култура!

  4. Koleloto se Varti

    ZA kakvo im e na Ob6tinata kultura-Daite im BANI4KA, CACA , KRASTAVICI I DOMATI..

  5. 4estito na Pomoriici da jivee prosta6tinata za kakvo im e kultura.