Ще избират “цар” и “царица” на фестивала на меда в Поморие

В Поморие се откри Първият Национален фестивал на меда. Откриването започна с водосвет, отслужен от отец Иван, а гости на събитието бяха Ботьо Ботев – председател на Областен пчеларски съюз Бургас, Симеон Тодоров – председател на Клуб на пчеларите № 1 в България, ДимоДимов – главен редакор на вестник „Пчела и кошер”, Теодора Тодорова – представител на Национално сдружение на жените пчелари, първият номиниран за пчелар № 1 за България за 1999 г. и основоположник на пчеларските изложения и фестивали – Кирил Кирилов /бай Киро/, познат като Царя на пчеларите у нас, Кери Митева – общински съветник, жители и гости на Поморие.

Мария Габриел, избрана за евродепутат № 1 за 2013 г., изпрати свое видеообръщение, с което отправи благодарности към организаторите на фестивала .Тя разказа за постиженията в областта на пчеларството,както и за работата на Европейския парламент за решаване на трудностите в тази област. Даде информация за възможността за директно финансиране на пчеларите. „Поморие освен с лечебната си кал ще се асоциира и с лечебния си мед”, каза още Мария Габриел.

„Пчеларството е труден и тежък занаят, който изисква много търпение, постоянство и любов. Радвам се, че в Поморие има хора, които въпреки трудностите са избрали този занаят и че днес вече е факт едно тяхно многогодишно желание – да има фестивал на меда в гр. Поморие.” – така кметът Иван Алексиев обяви фестивала на меда за открит.

Всеки ден, до 10 август, от 09:30 ч. до 21:30 ч. ще има изложба-базар на пчелен мед и пчелни продукти на централната пешеходна алея в града. Пчелари от цялата страна, сред които Георги Гочев от Поморие – пчелар № 1 за 2009 г., ще предлагат на жителите и гостите на града над 20 вида мед и пчелни продукти – цветен прашец, пчелно млечице и прополис. Желаещите ще имат възможност да наблюдават как се извлича мед с различни пчеларски техники и да научат как се разпознава истинският мед и какви болести лекува.

Журираща комисия ще класира участниците в следните категории: най – естетичен щанд, най-млад пчелар, най-възрастен пчелар, най-атрактивно представяне на продуктите, а двама от участниците ще бъдат удостоени с приза Цар и Царица на фестивала.

Ася Пеева, общински съветник и водещ на събитието пожела на участниците и гостите в първия фестивал на меда в Поморие „силата на морето, енергията на слънцето и дълголетието на меда“.