Охранители на „Spirit of Burgas 2012″ протестираха в Бургас заради неизплатени суми

Охранители, които не са си получили възнагражденията от организатора на фестивала „Spirit of Burgas 2012″, се събраха на протест в Бургас, предаде репортер на Радио „Фокус” – Бургас . Те се събраха вчера по обяд на площад “Тройката” и раздадоха по една студена вода на журналистите и минувачите. Сумите им за охранителните дейности по време на миналогодишния музикален фестивал не са им изплатени от организатора „Спирит Фест“ АД .

Мъжете коментираха, че неведнъж са водили разговори със Стефан Еленков, който е ръководител във фирмата, но положителен резултат и до днес няма по отношение на финансовите им претенции.Серьожа Савов ,който през 2012 година беше менджър на охранителните фирми на музикалния фестивал и отговаряше за съвместните им действия каза, че протестът им е мирен.

По думите му не може хора, които са отговоряли за спазването на реда да предприемат действия, които биха го нарушили. „Идеята на протеста е че от близо месец нямаме комуникация с организаторите и това е един от начините да ни чуят”, каза Савов. Парите, които е трябвало да бъдат взети от фестивала вече са фактуриран и им се дължат данъци като ДДС и печалба, обясни Савов. От проблема са засегнати над 150 охранители, които миналата година са обезпечели сигурността и безпроблемното протичане на музикалния фестивал. Частично на тези хора е платено, но от самите фирми подизпълнители, но от организаторите на феста няма преведени пари съгласно сключения договор.

Въпреки опититие на журналистите да разберат каква точно е дължимата сума организаторите на протеста отказаха да я назоват, като се позоваха на клаузи за конфедициалност в сключения преди година договор. По думите на Серьожа Савов обаче „сумите са жизненоважни за фирмите и физическите лица”.

Стоян Попов управител на охранителната фирма „ Секюрити СКС” ООД, която всъщност е сключила договора с организатолите на фестивала и след това е наела и подизпълнителите каза, че неуредиците са се появили още в дните на самя фестивал. Фирмата организатор поискала допълнително охранители и разкриването на допълнително постове, а тези неща не са описани в договора, независичо че и за тях се дължат пари.”За мен още тогава комуникацията не беше на необхоимото ниво понеже г-н Стефан Еленков, въпреки че беше предупреден в предварителни срещи седмици преди Spirit-а не подходи сериозно и на самият Spirit се създаде напражение, което не беше усетено от хората”, каза Попов. По думите му днес Еленков бяга от разговор за дължимото и ги препраща към дурги хора от неговия екип . „Това нещо се случва в продължение на една година”, допълни Попов.

На въпрос дали са говорили с колегите си, които тази година ще охраняват фестивала, за да ги предупредят за това, което може да им случи, Попов каза, че не знае коя е фирмата, която ще охранява събитието. Според Стояно Попов, човек ,който дължи пари поне би трябвало да покаже притеснение пред кредиторите, докато поведението на Еленков било противоположното.

Попов обаче бе категоричен, че няма да дарят парите, тъй като от своя страна дължат пари на наетите подизпълнители.По думите му ще изчакат да видят каква ще е реакцията след проетста и не изключи да си търсят правата в съда.