Какво застрашава потребителите на смартфони и таблети

Повечето хора дотолкова са привикнали към своите смартфони и таблети, че не могат да си представят живота си без тях. Тези устройства обаче не само оказват вредно влияние на здравето, но и може да станат причина за възникването на семейни скандали, предупреждават учените, цитирани в Daily Mail. Преди всичко мобилните телефони вредят на очите. Тяхното постоянно използване предизвиква многобройни проблеми.

„Постоянната концентрация върху неголям обект в продължение на дълго време може да предизвика сухота в очите и в последствие – възпаление и инфекция. Най-голямо безпокойство предизвиква фактът, че мобилните телефони влияят на зрението на децата и способстват развитието на късогледство. Тази патология застрашава и възрастните потребители, които поднасят мобилните устройства към очите си“, обяснява офталмологът Алън Барсъм. Тези, които непрекъснато използват своите мобилни устройства, получават не само влошено зрение, но и сериозни проблеми с гръбначния стълб.

“Към мен се обръщат все повече пациенти, страдащи от болки в шията и раменете. Тези оплаквания са следствие на това, че хората прекалено ниско накланят глава, за да прочетат текст на екрана на телефона или на компютъра си. Такава поза води до неправилно положение на гръбначния стълб и прещипване на нерви, в резултат на което се появява главоболие или постоянно чувство на умора“, разказва физиотерапевтът Кирстен Лорд, цитиран от actualno.com

Доводи срещу непрекъснатото използване на смартфони имат и дерматолозите.

По думите на лекарите, постоянното използване на устройствата може да доведе до промяна в контура на брадичката и до увисване на бузите. Клиентки на възраст 30 години често забелязват увисване на кожата в долната част на своето лице. Аз трябва да им поясня, че с възрастта еластичността на кожата намалява, поради което продължителното пребиваване зад таблета с отпусната надолу брадичка води до увисване на бузите“, обяснява дерматологът Сам Бантинг.

Проблеми със зрението, осанката и кожата – това далеч не е всичко.

По думите на психолозите, потребителите на смартфони живеят съвършено друг живот, което се отразява негативно на общуването с хората.

Смятаме, че телефоните облекчават общуването, но не е така. Изследванията показват, че общуването с виртуални приятели от социалните мрежи по време на хранене или отдих се отразява негативно на семейните отношения и може да предизвика конфликт“, предупреждават специалистите.

За да се избегнат кавгите, просто не ползвайте смартфон или таблет, докато се храните и при общуването с близки хора.