Специализирана полицейска операция в Сл. бряг и Поморие

Общо 12 лица, извършители на различни престъпления на територията на курортен комплекс «Слънчев бряг» са задържани при провеждането на поредната специализирана полицейска операция, протекла за времето от 22.00 ч. на 29.07.т.г. до 06.00 ч. на 30.07.т.г. От тях петима са извършителите на престъпления, свързани с притежването и търговията с наркотични вещества, а седем са жени, предлагащи сексуални услуги срещу заплащане и парелно с това извършващи джебчийски кражби.

Проверени са уязвими места с концентрация при извършването на криминални посегателства, като целта на служителите от ОДМВР – Бургас, Районно управление «Полиция» – Несебър и бургаската жандармерия е гарантиране на добър обществен ред и противодействие на престъпността в района на най-големия курорт в България.

В хода на операцията са проверени общо 105 лица и 19 моторни превозни средства. Съставени са 6 акта за установяване на административни нарушения и един фиш по Закона за движение по пътищата. Разкрити са извършителите на три престъпления, като са образувани три бързи полицейски производства за притежаването и търговията с наркотични вещества. За употреба на наркотици / кокаин/ е образувано и едно бързо полицейско производство срещу 39 годишния В.Ш. от София, който около 15.10ч. на 29.07.т.г. е спрян с автомобила си «Мерцедес Бенц», със софийска регистрация, на кръговото кръстовище до бензиностанция «OMV” в к-с „Зорница” от служители на Пето Районно управление «Полиция» – Бургас. При тестването на софиянецът с дрегер за употреба на наркотици, апарата отчел положителна проба на кокаин и В.Ш. е задържан за срок от едно денонощие в Пето Районно управление «Полиция» – Бургас.

При провеждането на специализираната полицейска операция със съдействието на инспектор «Детска педагогическа стая» към Районно управление «Полиция» – Несебър е предоставена полицейска закрила на двама подрастващи, установени в състояние на безнадзорност по алеите на Слънчев бряг. Констатитирано е, че децата не просели, нито били бездомни – същите се разхождали без надзор, докато родителите им извършвали търговски дейности на сергии в курорта. Предстои да им бъдат съставени актове по закона за закрила на детето за рисковото състояние, в което са оставили децата си.

Паралелно с операцията в Слънчев бряг на Районно управление «Полиция» – Несебър на територията на Районно управление «Полиция» – Поморие е проведен специализирана проверка за употреба на алкохол от страна на водачи на МПС, преминаващи през крайморската община. Проверени са общо : 112 моторни превозни средства, като са установени 8 нарушения на изисквания на Закона за движение по пътищата. Констатирани са два случая за употреба на алкохол – един с алкохол до 1,2 промила и един с алкохол над тази граница. За неспазване на пътната маркировка са наказани четирима водача, за неизползване на обезопасителен колан – един водач, а за неизползване на светлоотразителна жилетка е санкциониран един велосипедист.

Провеждането на специализираните полицейски операции и ще продължи и през предстоящия отпускарски месец август, категоричен е Областния директор на МВР в Бургас – Комисар Милен Димитров. Проверките по линия «Пътна безопасност» – за скорост, ползване на обезопасителни колани и за шофиране в трезво състояние / без употреба на алкохол и наркотични вещества/, както и за притежание и търговия с наркотични вещества, ще са приоритетни, но паралелно с това ще продължат полицейските действия за недопускане кражби на лично имущество от апартаменти, квартири, хотелски стаи и купета на автомобили. Проверките за ограничаване на просията в курортните комплекси, осъществявана от подрастващи, както и джебчийските кражби и уличния чейндж, също ще са на дневен ред пред служителите от бургаската областна дирекция, счита Комисар Милен Димитров.