Стопирана е процедурата за каменната кариера в Ахелой

В община Поморие постъпи уведомление от Дирекция „Природни ресурси и концесии” при Министерство на икономиката, енергетиката и туризма /МИЕТ/, в което се заявява, че „процедурата по предоставяне на разрешение за проучване на строителни материали в площ „Ахелой”, разположена на територията на община Поморие, област Бургас, е спряна до произнасяне на Върховния административен съд”.  / ВАС/

След решението на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев, публикувано в бр. 58 на Държавен вестник от 02.07.2013 г., община Поморие предприе незабавни мерки, за да предотврати откриване на каменна кариера в град Ахелой. Според ръководството на община Поморие изграждането на подобно съоръжение би довело до материални загуби за жителите на Ахелой и невъзможност за развитие на иокономиката и туризма в града.

В тази връзка кметът Иван Алексиев изпрати две опровержения до МИЕТ, в които категорично заявява  отрицателното становище на общинското ръководство относно реализирането на каменна кариера в Ахелой. След като те не бяха взети под внимание, община Поморие подаде жалба до Върховния административен съд. Проведе се обществено обсъждане с жителите на град Ахелой, които също се обявиха против това решение и в защита на правата си направиха подписка с 935 подписа, която е изпратена до МИЕТ и Областна управа – Бургас. Някои от тях подадоха и частни жалби до ВАС.

„Аз вярвам в българската съдебна система и съм сигурен, че ВАС ще вземе предвид мнението на жителите на Ахелой и ще се произнесе в тяхна полза. Ако се октрие каменна кариера в града всичките ни усилия да възстановим туристическия му потенциал ще се окажат напразни. Развитието на туризма би трябвало да бъде приоритет за Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, но явно в момента тази институция се ръководи от различни интереси.” – каза кметът Иван Алексиев по повод на полученото от МИЕТ уведомление .

Пресцентър Община Поморие