Неправоспособен водач блъсна велосипедистка в Поморие

На 30.07.т.г. около 16.00 ч. по поморийската улица «Княз Борис І», при движение от кв. «Св. Георги» към Централна градска част, в района на кръстовището на бл. 25, лек автомобил «Опел Вектра», с бургаска регистрация, управляван от неправоспособния О.Р., 35 годишен от Поморие, при движение с несъобразена скорост в градски условия удря извършващата пред него ляв завой велосипедистка З.А., 66 годишна от Поморие, която получила контузия на главата и комоцио, но е без опасност за живота.

От полицията уточниха, че О.П.  е неправоспособен шофьор в  момента, осъден на пробация – 100 часа обществено полезен труд за шофиране без свидетелство за правоуправление.

След инцидента телефонни измамници масово са звънели по телефона, предимно на възрастни хора, по традиционната схема за изнудване, за което се наложи да ви уведомим и предупредим.

26 Отзиви

  1. Kmetat e vinoven zaradi nedobroto izpalnenie na veloaleqta.Sega da mu teji na savesta na kmeta!Kolko saveti se dadoha tuk pod formata na komentar za tova kak trqbva da izglejda veloaleqta v nashiq grad.
    Horata nqma da izpolzvat tazi smartonosna veloaleq.Navqtara se hvarliha pari bez obshtestveno obsajdani.NZa nqkoi neshta ima obshtestveni obsajdaniq,a za drugi-ne.
    Pone da bqhme posledvali dobriq primer na Burgas za tova kak se pravi veloaleq.

    • О, я стига глупости!Прочети отново заглавието "неправоспособен водач", и за това ли е виновен кмета??!! Виновния в случая е само този, който без книжка се качва да кара и прави такива злини.!!

    • Велоалеята е страхотна!!! За разлика от тези, които се правят в София и Бургас тази е на платното, където трябва да са всички велоалеи за да изпълняват функциите, за които се правят!

      • КоРеЧи

        Именно, защото е на платното е опасна. Едно, че е стеснен е пътя за преминаване на автомобили и второ, че велосипедистите са принудени да излизат на пътя при разминаване.
        Все предпоставки за произшествия….

        • Клуб "Безопасни улици"

          Че какво като е стеснен пътя? Това е един от начините за намаляване на автомобилите в населените места. Прочетете!Има много литература по чуждите сайтове по този въпрос. Запознайте се и тогава коментирайте! На този път даже му липсват Бус-лентата и пешеходните пътеки през 20 м. И ако все още е опасен- легнали полицаи пред всяка пешеходна пътека, за да не се отпускат шофьорите!

          • КоРеЧи

            Пълни глупости, надрискани от форумен лаик. Без коментар!

          • КоРеЧи, нито си специалист по безопасност на движението, нито си специалист по градско планиране, нито пък специалист по транспортна инфраструктура, че да определяш кое е глупости и кое не. Така, че това, което си написал (Пълни глупости, надрискани от форумен лаик. Без коментар!), важи с пълна сила за теб.
            Аман от многознайковци, които дори не си правят труда да се образоват по въпрос, по който искат да се правят на компетентни!!!

  2. Станчева

    Доволна съм от велоалеята, само че не е довършена. От холандското селище до пожарната добре, а после от тротоара на другия тротоар – без никакъв плавен преход. Спестили са бетонирането. Относно стеснението на платното – все пак сме в малко населено място и не е необходимо да се изпреварват автомобили.

    • При каруца, файтон или аварирал автомобил как да реагираме????
      Не е ли време да започнем да мислим и да загърбим партийните пристрастия????

      • Не е нужно да се мисли за това, а просто е достатъчно да се погледне какво се прави в държавите с най-малко инциденти по улиците и по този въпрос.
        Интересно какво ли правят в Лондон, където повечето улици са толкова тесни, че няма възможност да се изпревари… 😉

  3. Не е това мястото на велоалеята. Не случайно пътят е направен 4 ленти за да може да няма натоварване на движението. На автобусите им е трудно да спират по спирките, заради тези светлоотразители. Колоездачите, които се движат посока квартала и искат да завият надясно от манастира, трябва да направят доста сложни маневри. Спирките на градския транспорт, която преди беше пред пожарната сега е изместена на 15м преди кръстовището и при засилен трафик съм виждал автобуса да прави ляв завой от дясната лента поради невъзможност да се включи в лявата. От едната страна на пътя се събира вода при валежи, което се знае от години и реално шахтите са точно където е велоалеята, т.е. колоездачите трябва да минават през най-големите локви. Видимо е трябвало да се направи някакъв проект и да се извъртят някакви пари, но нещата са претупани типично по нашенски. Аз съм както активен шофьор, така и велосипедист, като лятото се движа основно с велосипеда заради натовареното движение. На мнение съм, че велоалея трябва да има, просто трябва да бъде направена, както в Бургас. Не знам доколко е вярно, но разбрах, че тези светлоотразители, които обособяват велоалеята от пътното платно, ще бъдат демонтирани за зимните месеци. Ако това е вярно, то тогава защо ни е тази велоалея? Да се покажем пред чужденците или просто е трябвало да се усвоят определени средства?

    • Никъде по света не се прави така, че една алтернатива на автомобила да пречи на друга, както го направиха в Бургас, защото това няма как да накара хората да слязат от автомобилите! Така утре ще видим и Бус-лента на тротоара 😉 А колкото до другите проблеми, които си посочил, могат да се оправят, ако сигнализирате общината. Или ги снимай и ни ги прати на нас!

      • Лошото е, че колкото и да искат да се направят нещата като на запад, се побългаряват, защото у нас няма такива специалисти. В нашите ВУЗ не се изучават как се решават проблемите с трафика.

      • КоРеЧи

        Не сте малко наглички да си пременяте мнението през няколко коментара относно алеята или вече смятате, че не е "страхотна"?
        Нима не си противоречите, когато твърдите, че една алтернатива не бива да противоречи на друга както е в Поморие?
        И нека не заблуждаме четящите относно "тесните" лондонски улички, където платната са повече от 2 с бус-ленти и алеи за колоездачите.
        https://www.bbc.co.uk/travelnews/london/trafficcameras
        За справка – тази седмица имаше задръстване до манастира заради ЕДИН аварирал автомобил.
        Така, че преди да критикувате и парадирате с прочетена литература си припомнете, че теорията без практика не струва и пет пари.

        • Клуб "Безопасни улици"

          Не може да четеш само това, което ти е угодно или без да вложиш малко мисъл когато четеш!
          А колкото до линковете, естествено, че ще подбереш това, което ти е удобно на теб, а други като тези да отбягваш:
          https://nl.depositphotos.com/9893245/stock-photo-Oxford-Street-London.html
          https://www.bbc.co.uk/london/content/images/2007/07/12/green_st_history10_450x320.jpg
          Там който не иска да попада в задръствания не си използва автомобила за да отиде до тоалетната с него, както правят повечето у нас!!!

          • КоРеЧи

            От това, което чета и виждам в интернет за вас оставам с впечатлението, че сте организация търсеща РЕВАНШИЗЪМ основана на мъката на хората.
            За вас очевидно водачът е виновен по презумпция.
            Искрено се радвам , че хората не споделят мнението ви относно безумните алеи, крадливи сини зони и безброй легнали полицаи в града ни.

          • Клуб "Безопасни улици"

            Да, водачът винаги е виновен, когато е нарушил ЗДП и най-вече в НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА!!!
            Радваме се, че хората, спазващи законите и желаещи автомобилите в населените места да се използват все по-малко ни подкрепят! Радваме се, че тези хора искат децата и внуците им да живеят в по-добра и по-безопасна среда!!!

  4. На запад са свикнали да спазват правила!
    1. Трябва да се осигурят още паркинги
    2. Трябва да се маркират улиците
    3. Трябва да се сложат знаци (където и каквито трябва)
    Относно първа точка …. след като не можете да регулирате правилно градът е нужно да се правят паркинги, може и на няколко етажа да са дори.
    Относно втора и трета точка … не може да очакваш от някой да спазва правила, които сам нарушаваш!! Не можеш да правиш паркинг с ОБЩЕСТВЕНИ пари, и после да го даваш на концесия и концесионера да замъкне след себе си и паяк, който ако ми вдигне колата обществото ще плаща, защото някой тиквеник не си прочита законите навреме.

  5. Спортист

    Така да се изкажа и аз понеже прочетох вашите коментари, и понеже всеки ден карам по тази велоалея която е страхотна. Ние сме малък град в който автомобилите им е разрешено да се движат със 50км/ч не повече както беше преди. И така докато си карам с велосипеда си виждам как умишлено водачи на МПС-та газят върху това съоражение(велоалеята). Бих дал съвет на нашият кмет да помисли по добре спрямо това съоражение и да поставят допълнителни гърбички както е направено от училището в Квартала до Сънсета(да видим тогава МПС-тата как умишлено ще нагазват върху велоалеята). Другото което искам да кажа е , че трябва да подкрепяме нашият кмет понеже това е първият кмет който отделя средства за да могат ващите деца да спортуват. Което е много важно за тях да бъдат здрави. И съм много за спорта и създаване на мултифункционална зала за да може вашите деца по добре да се ориентират кой спорт е по подходящ за тях. Поздрави 🙂

    • Светлана

      Да се включа и аз с моето виждане. Прочетох всичко по-горе, и искам да кажа че съм ЗА велоалеята. Вярно- стеснено е платното, аз като активен шофьор също забелязвам че има моменти в които стават колони от автомобили /зарада ограничителите/, но истината е, че ние не сме толерантни и съвестни. Днес сутринта, с-у мен в насрещното движение влиза кола само за да не мине през гърбичките?!!!!!!!кара нахално и доволно че е минал без да си "нарани" колата от лекия трус. ЕЕ!!!що за поведение??!те не са сложени там за да се заобикалят!!голяма част от поморийци карат велосипеди, преди да не беше по-лесно или по удобно, всеки караше където си иска.Да не би да беше по-безопасно? Напротив.Направено ли е удобство-да!! ами използвайте го, и стига сте търсили само кусури.

  6. Най-приятно е на 25-ти блок като завиваш към квартала и като погледнеш наляво – няма коли и започнеш да завиваш – бааааааааам колело в насрещното на алеята. Тотално тая алея е поредната издънка на кмета след синята зона и изобщо не трябва да е в този си вид! Който и да питам, на това мнение е!

    • Друг помориец

      След като имаш проблеми със зрението, по-добре не шофирай!

  7. M.Попов

    Велоалеята заемала много от улицата. А какво да кажат тези?
    https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/q71/s720x720/1098020_685681614778640_462632482_n.jpg

  8. ами на 1 лек автомобил 50 веипеда при нас на 50 леки автомобила 1 велосипед!

  9. za sporta sme- no da ne blokira infrastrukturata

    ami naesen kato tragne tejkite kamioni-kakvo 6te stane togava

    • Дано оживеем до есента. Ами през сезона автобусите не можем да оправим и градски транспорт въртим. Как ще стане??