Ще има ли голф комплекс в Каблешково?

Проведе се редовното годишно Общо събрание на дружеството „Кабланд” ООД, в което партньори са община Поморие – с 20% дялово участие и „ЕнДжиБи Кънсълтинг” – с 80 % дял. За заседанието пристигна един от инвеститорите Никълъс Галахар, управителят Дарио Томалети и финансистът Георги Гурковски. Дружество „Кабаланд” ООД е учредено през 2005 г. с цел да изгради луксозен голф комплекс в местността „Хижата” в Каблешково. В него Община Поморие участва с апортна вноска на 2000 дка земя. Очакванията към инвеститора да изгради предвидения комплекс и да възобнови икономиката в региона, вече 8 години се оказват напразни. Сегашният Общински съвет на Поморие даде всички необходими разрешения на „Кабланд” ООД, за да започне същинската дейност по проекта, тогава представителите получиха и ултиматум от страна на ръководството да започнат строителните работи в срок до началото на месец август 2013 г.

Дневният ред включваше: приемане на годишен финансов отчет и одит на Дружеството за 2012 г.; приемане на отчет на управителя за дейността на дружеството през 2012 г.; избор на дипломиран експерт-счетоводител, който да извърши одит и заверка на годишния финансов отчет на „Кабланд” ООД за 2013 г.; вземане на решение за покриване на реализираната през 2012 г. загуба на дружеството.

Заместник кметът на Община Поморие с ресор бюджет и финанси Янчо Илиев изнесе най-важните финансови параметри за Дружеството за 2012 г. От тях стана ясно, че до 31 декември 2012 г. „Кабланд” ООД има 2,5 млн лв. задължения и загуби в размер над 1 млн 800 хил. Единственият видим актив на дружеството са апортираните земи на Община Поморие на стойност близо 300 хил. лв. Илиев обясни, че ако „Кабланд” ООД започне да развива дейност, тя ще реализира приходи за Община Поморие едва когато бъдат изплатени заемите и покрита загубата от дейността.

На събранието кметът на Община Помроие Иван Алексиев, председателят на Общинския съвет д-р Милена Енева и кметът на град Каблешково Елена Бояджиева ясно показаха на представителите на „ЕнДжиБи Кънсълтинг”, че искат конкретни срокове за изпълнение на проекта. Те изискаха от инвеститорите да оповестят тези срокове пред жителите на Каблешково, а те от своя страна обещаха, че до 10 дни ще могат да посочат дата за среща с жителите на град Каблешково, където ще посочат график на строителните работи. Годишното общо събрание се излъчваше на живо на уеб страницата на Община Поморие, а жителите на Каблешково можеха да го гледат на видеостена в НЧ „Атанас Манчев”.

Пресцентър община Поморие