Специализирани полицейски операции в Бургаско

Общо 18 бързи полицейски производства за притежаване и търговия с наркотични вещества са образувани през последните четири дни срещу лица, задържани в резултат на проведени специализирани полицейски операции на територията на курортен комплекс «Слънчев бряг» и Централната част на Бургас. Проверени са над 300 лица, както и множество моторни-превозни средства, увеселителни и питейни заведения и уязвими места с концентрация при извършването на криминални посегателства. Целта на служителите от ОДМВР – Бургас, Районно управление «Полиция» – Несебър, Първо Районно управление «Полиция» – Бургас и бургаската жандармерия е гарантирането на добър обществен ред и противодействие на престъпността в курортните селища и комплекси, разположени по Южното Черноморие.

Констатирано е, че при престъпленията, свързани с притежаването и търговията с наркотични вещества, основния интерес е насочен освен към традиционните : канабис и хероин, и към актуалните в последните месеци : амфетамини и метамфетамини. Възрастовата граница на задържаните варира между 18 и 30 години, като почти половината са в групата до 25 години. За притежаване на наркотици /хероин/ е образувано и бързо полицейско производство срещу : 31 годишния Т.М. от Варна, в чийто портфейл при проверка от служители на бургаската жандармерия, участващи в охраната на футболната среща между отборите на «Ботев» – Пловдив и «Щутгард» – Германия, провела се на 01.08.т.г., е открито хартиено пликче с наркотичното вещество.

В хода на операциите е направен опит да бъде подкупен полицейски екип, работещ на територията на Слънчев бряг – в близост до хотелски комплекс «Иберостар», служители от бургаската жандармерия спрели за проверка л.а. «Ауди А 3», с бургаска регистрация, управляван от 22 год. Й.Д. от Поморие. За да не му бъде съставен акт и да се установи, че шофира в срока на лишаването от правоуправление, наложено му като административна санкция, Й.Д. подхвърлил в служебния полицейски автомобил няколко сгънати банкноти на обща стойност 11 лв., което наложило задържането на помориеца за срок от едно денонощие и образуването на бързо полицейско производство срещу него.

В резултат на работата на полицейските служители от Районно управление «Полиция» – Несебър са установени и задържани извършителите на множество кражби на лично имущество, осъществени на територията на Несебър, Свети влас, Слънчев бряг и с. Равда – това са : 19 год. А.И., 20 год. И.А., 16 год. И.Б. и 25 год. А.Б., и четиримата криминално проявени от София. Част от вещите – предмет на престъпленията са намерени и иззети, като цялостното документиране на престъпната дейност на задържаните софиянци продължава.

Извършител на множество кражби от хотели в Созопол, осъществени през оставени отворени или незаключени балконски врати е установен и в резултат на работата на полицаите от Първо Районно управление «Полиция» – Бургас, Районно управление «Полиция» – Созопол и служителите от Базовата научно-техническа лаборатория към ОДМВР – Бургас. Първоначално 20 годишния Б.П. от с. Варненци, общ. Тутракан / с последен адрес в кв. «Победа» в Бургас/ е задържан заедно с двама свои съучастници от служителите на Първо Районно управление «Полиция» – Бургас за извършена кражба на : електрожен, два ъглошлайфа и четири монофазни удължители / всичко на обща стойност около 2 000 лв./, осъществена от помещение на частна бургаска фирма, разположено на ул. «Индустриална» № 33. В последствие служителите от Районно управление «Полиция» – Созопол с помощта на служителите от Базовата научно-техническа лаборатория към ОДМВР – Бургас констатирали, че Б.П. в съучастие с 21 годишния бургазлия М.И., и двамата криминално проявени, освен извършителите на кражба на два мобилни телефона, цифров фотоапарат и две чанти с дамски принадлежности от хотел «Хера» в Созопол, са осъществили и множество кражби от хотели в Созопол. В стаите на туристите двама бургазлии прониквали през оставени отворени или незаключени балконски врати. Срокът на задържането на двамата мъже е удължен с постановление на наблюдаващия прокурор до 72 часа, като предстои внасянето на искане за постоянна мярка за неотклонение. Работата по цялостно документиране на престъпната дейност на задържаните продължава от служители на Районно управление «Полиция» – Созопол.

Паралелно с операциите в Слънчев бряг и Бургас, работата на служителите от Районно управление «Полиция» – Приморско по отношение търговията с маркови стоки без съгласието на притежателя на лиценза за България, продължава – в рамките на седмица са проверени множество търговски обекта на територията на Китен, Приморско и прилежащите курортни селища, като са иззети спортни стоки и принадлежности от световно известни марки, търгувани без съответните разрешения. Проверките за търговията с риба и рибни продукти на нерегламентирани за целта места, разположени в повечето случаи импровизирано на пътя от Приморско за Бургас, също продължават, като при установяване на нарушения, продукцията ще се конфискува, а нарушителят ще се санкционира по надлежния ред.

Въпреки активната полицейска дейност на територията на най-големия курортен комплекс в България – Слънчев бряг все още се засичат инцидентни случаи, при които търговци на плодове или зеленчуци, пренасящи ги с кошници, нарочно ги разсипват пред чуждестранни туристи, в резултат на което им вменяват вина и ги призовават да заплатят нанесените щети. Туристите от добро възпитание и в желанието си да не влизат в излишни конфликти, добронамерено вадят портфейлите си, като в този момент «псевдо-търговците» изтръгват съдържанието им или директно целия портфейл от ръцете на чужденеца и побягват в неизвестна посока. До момента са установени няколко групи от подобни «търговци», като самоличността на участниците в тях, вероятно по почина на превантивната кампания срещу уличния чейндж, ще бъде популяризирана с брошури и плакати сред почиващите в Слънчев бряг, Несебър и Свети влас.

Като своебразен успех на служителите от Районно управление «Полиция» – Айтос може да се окачестви разкриването на подпалвача на навес с около 1 000 бали, разположен до стопанска постройка в с. Мъглен, общ. Айтос, собственост на 37 годишен айтозлия, възникнал на 31.07.т.г. около 02.10 ч. Буквално за часове служителите на реда установили и задържани : 18 годишния С.А. и 22 год. М.Д., и двамата от с. Мъглен. Констатирано е, че пряк извършител на палежа е С.А., който на 04.10.2012 год. подпалил и други бали слама, разположени в стопанския двор на възрастен мъж от с. Мъглен. Второто досъдебно производство е възобновено, като са разпитани свидетели и е проведен следствен експеримент. Такива процесуално-следствени действия са предприети и за опожаряването на 1 000-та бали слама. Работата по случаите продължава от служители на Районно управление «Полиция» – Айтос.

Според Директорът на ОДМВР – Бургас – Комисар Милен Димитров специализираните полицейски операции по линиите «Наркотици» и «Грабежи и кражби на лично имущество» ще продължат и през следващите дни, като паралелно ще се работи и по «Пътна безопасност», «Джебчийски кражби» и «Уличен чейндж». Проверките са част от цялостната полицейска стратегия за намаляване на рисковите ситуации в Бургаски регион, както за постоянно живеещите граждани, така и за гостуващите български и чуждестранни туристи по Южното Черноморие. В тази посока предстоят серия от превантивни прояви, инициирани от бургаската полиция, като първата от тях стартира в края на следващата седмица в Слънчев бряг и Несебър и е свързана с «Пътната безопасност». За шофьорите, спазващи правилата за движение по пътищата и съобразяващи скоростта си с указаната в пътните знаци, са предвидени приятни изненади и подаръци, популяризиращи превантивната дейност на сектор «Пътна полиция» при ОДМВР – Бургас.