Ден на национален траур заради трагедията в “Ораново”

Днес е ден на национален траур след като на 16 юли срутване в рудник “Ораново” погуби миньорите Асен Стойнев, Христо Младенов, Николай Михайлов и Иван Лазаров. Телата на първите двама бяха открити часове след трагедията, а тези на колегите им – чак на 2 август. Ден преди това пък инфаркт уби на 200 м под земята 49-годишния шлосер Асен Грънчаров. След толкова смърт държавата тропна по масата.

“Концесионерът на рудник “Ораново” няма право да уволни работниците. Аз спирам временно концесията, а работниците имат право да получават възнаграждения. Вече има досъдебно производство от страна на прокуратурата за всички трагични случаи и начина на придобиване на концесията през 2005 г.”, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Не се знае колко точно от 262-те миньори по щатно разписание (б.а.- толкова бяха преди трагедията на 16 юли) ще се върнат днес (понеделник) на работа. Очаква се доста хора да откажат да влязат под земята. “В момента имаме 45 колеги, които са в болнични, трима пък напуснаха окончателно. Не мога да им се сърдя, това е тяхно право”, обяснява управителят на “Ораново” Валери Манов, цитиран от Агенция Кросс.