СДС Бургас попълни фонда на изложбата за зверствата на комунизма

СДС Бургас попълни фонда на изложбата „Забранена истина”, разказваща за зверствата на комунизма в България. Изложбата бе открита снощи в Бургас, а лидерът на СДС Божидар Лукарски подари на организаторите книга с истории на убити и репресирани жители на Поморийския край. Книгата „Паметта народна разказва” е подарък на СДС Бургас от автора – Друми Нейчев. Като очевидец и потърпевш той разказва за „комунистическите злодейства и грабежи в селата на Поморийска околия от 9 септември 1944 до 10 ноември 1989 г.”

Книгата бе приета на драго сърце от организаторите на изложбата – изследователите Стоян Райчевски и Фанна Коларова. „Срещнахме големи трудности при събирането на фактите, защото документите са унищожени. Няма ги в музеите, в библиотеките, повечето са от лични архиви на пострадали хора”, каза Фанна Коларова. Самата тя от шестмесечно бебе е била обявена за „враг на народа”.

Колегата й Стоян Райчевски (който е бил три мандата депутат от СДС – Бургас) призова младите да се разровят във вещите на своите баби и дядовци, за да намерят и други доказателства за репресирани и убити от комунистите българи.

„Виждам в много градове паметни знаци, напомнящи за тези времена. За съжаление Бургас не е от тях”, добави Райчевски. В отговор на това лидерът на СДС Божидар Лукарски припомни, че благодарение на СДС Бургас вече има решение за поставяне на паметник на жертвите на комунизма, определено е и мястото – градинката до Съдебната палата. По сведение на сините в Бургас около 300 бургазлии са убити заради убежденията си по време на комунистическия режим, а числото на репресираните е многократно по-голямо.

Призивът на организаторите бе тази истина, която е била забранена за разказване навремето, да не се забравя сега. „В Германия имаме сериозен опит с диктатурите, но за разлика от България, при нас се издават учебници, тази история се изучава в училищата, има музеи за жертвите на репресиите и това не се забравя. Има много хора, които са живели по времето на режима и които казват – е, какво толкова, не е било толкова зле. И именно на това разчитат партиите с тази идеология, които продължават да управляват и сега”, каза Марко Арндт, Ръководител на регионалното бюро на фондация „Конрад Аденауер” в България. Изложбата се организира със съдействието на „Конрад Аденауер” и фондация „Осмисляне на миналото”.

От изнесените документи бургазлии могат да научат много – и за бягствата през граница, и за принудително отнетото имущество, и за лагерите на смъртта, и за избиването на интелигенцията, и за разделените навеки семейства. Особено въздействащ е и филмът, посветен на изложбата, който бе прожектиран на откриването й. В него звучат истински разкази на хора, пострадали от комунистическия режим. Докато говорят, ръцете им треперят, а други не могат да сдържат сълзите си. „Нищо не може да се върне, но не трябва да се забравя” – това е посланието им.

„Забранена истина” е пътуваща изложба и ще остане в Бургас до 16 август 2013 г., петък. Тя се намира в зала „Петя Дубарова” на Морското казино.