Нови археологически находки край Поморие

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Още ценни находки се откриха в античния град Улпия Анхиало и „Козарева могила” край Каблешково. В разкопките край Поморие доц. д-р Сергей Торбатов и екипът му намериха запазен скелет от средновековието. В ”Козарева могила” археолозите също намериха още скелети в некропола, които датират от енеолита и от елинистическия период.

Останките от античния град Улпия Анхиало дават много исторически сведения за живота в града още от времето на създаването му. Сградата, която в момента се изследва е принадлежала на богата анхиалска фамилия от ІІ век и е връх в античната архитектура. Според мнението на специалистите това е най-представителното градско жилище от римската епоха в българските земи. Разкопките показват стени с мраморни облицовки, винарска изба с амфори от цялото Източно Средиземноморие, система от канали за отточни води, мозайков под и други доказателства за развитието на града. Последният основен ремонт на сградата се извършва през ІV-V век. За една седмица работа през настоящия археологически сезон са открити повече от 100 монети, датиращи от този период, Досега са намерени близо 2 тона фрагменти от мраморната декорация на сградата, изработена от 11 различни вида мрамор, основно от находища в Мраморно море. От  сградата са разчистени около 200 кв. м, но тя продължава поне още 15 метра в южна посока и още толкова в западна. „Начина за изграждане на уличната настилка в древен Анхиало няма паралел по Балканските земи, има само два сходни примера от Северна Африка. Плочите на уличната настилка не са разположени перпендикулярно на бордюрите, а под ъгъл, за да не друсат превозните средства. Това са върхови постижения на инженерната и архитектурна мисъл на времето” – подчерта доц. д-р Сергей Торбатов.

Козарева могила край град Каблешково датира от V хил. пр. Хр. – началото на енеолита. Изградена е първо укрепителна система от валове, дебела около 2 м. Селищата са съвсем малки и след като те се разрушат, например вследствие на пожар, се надсипват и новото селище се изгражда отгоре. Така се е образувала могилата. „Една могила обикновено се състои от 8-10 селища натрупани едно върху друго” – каза археологът доц. д-р Петя Георгиева. Мястото е с идеални предпоставки за развитие на металургия, защото се намира в близост до рудниците в бургаския регион и металът от района на Тракия е изнасян до територията на днешна Украйна. Оттук минава търговският път. За пръв път на юг от Стара планина се намира некропол от ранния енеолит в близост до Козарева могила. В некропола са намерени и елинистически гробове. По време на разкопките са открити интересни предмети на бита – керамични съдове, метални находки, амфорни печати, каменен скиптър и второто по дължина кремъчно ядро, след това от Варненския некропол.

Ценните експонати ще бъдат изложени в Исторически музей – Поморие и в НЧ „Атанас Манчев” – Каблешково.