Световна купа по стандартни танци в Бургас

На първата предварителна пресконференция, посветена на двайсет и осмия международния турнир по спортни танци „Купа Бургас“ 2013г. се проведе в заседателната зала на Община Бургас. На официалната среща присъстваха зам. кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян, началник отдел „Спорт“  – Веселина Деведжиева и председателя на бургаския клуб по спортни танци „Бургас 1975“ – г-н Андрей Тодоров. Сред съорганизаторите са и Българската федерация по спортни танци.

От срещата стана ясно, че тазгодишното състезание по спортни танци за световната купа ще се състои за първи път в град Бургас от двайсет и осмата си годишна пъстра история. Световната купа по стандартни танци ще се проведе на 31-ви август и 1-ви септември /събота и неделя/ в зала „Младост“.

Около 120 танцови двойки от 25 държави ще се борят за престижното отличие в Бургас, като за първи път ще има участници и от страната на изгряващото слънце – Япония. Състезателите от Далечния Изток вече са закупили самолетни билети за летище „Сарафово“.

Сред най-добрите танцови дуети са представителите на: Германия, Белгия, Русия, Холандия, Сърбия, Чехия, Унгария, Естония, Гърция, Франция, Украйна, Испания, Италия, Дания. За екзотичния колорит на бляскавото събитие ще допринесат значително участниците от Молдова, Еквадор, Турция и Израел.

Единайсет доказали се съдии от различни държави ще оценяват талантите на дансинга. Председател на международното жури ще бъде италианеца г-н Джани Каперини.

България ще бъде представена достойно от най-добрия си танцов тандем, който е дългогодишен международен шампион по спортни танци – Виолета Янева и Салваторе Тодаро. Българското танцувално дуо съвсем скоро се завърна от световното първенство в Колумбия, което зае почетното шесто място. Надеждите на всички бургазлии и българи е световната купа да попадне именно в ръцете на Вили и Салво.

Сред специалните гости на международния турнир ще бъдат бивши президенти на федерациите по спортни танци, които през годините значително са помогнали за развитието на това изкуство.

Друга изненада, която екипа подготвя за всички гости отново за първи път е специалния турнир „Rising stars“. Танцувалното състезание е предназначено за новоизгряващи и амбициозни звезди по латиноамерикански танци, които ще получат шанса за по-голямо и професионално развитие.

За да бъдат подкрепени талантливите майстори на танца публиката трябва да закупи билети, които седмица преди събитието ще се продават на касите в театъра, а в деня на състезанията – пред касите на зала „Младост“.

Организаторите обещават, че ще зарадват бургаската публика с нещо специално и уникално, защото бургазлии го заслужават. За тази цел залата, в която ще се състоят престижните състезания, ще бъде променена до пълна неузнаваемост. По този начин ще се повиши, както качеството на събитието, така и интереса от страна на публиката.

.