Над сто велосипедиста показаха умения в инициативата “Бургас – Велосипедният град“

Над сто велосипедиста показаха умения в тазгодишното издание на инициативата “Бургас – Велосипедният град”.

Колоездачи от 6 до 67 годишна възраст умело демонстрираха, че велосипеда е не само най-здравословния, но и най забавния начин за придвижване.  Те премериха сили в три възрастови групи – деца до 9 – годишна възраст , младежи от 10 – 14 години и в категория “Без възрастови ограничения“.

Впечатляващи демонстрации от велокаскади, преодоляване на препятствия с колело за време, байк дуел и многообразие от състезания събраха погледите на десетки бургазлии и гости на града пред паметник  Пантеона още в ранния следобед.

Йорданка Ананиева зам. – кмет по „Култура и образование“ в Община Бургас пристигна с личния си велосипед и стана част от последвалото велошествие. Атрактивната група премина разстоянието от Пантеона до КЦ „Морско казино“, където беше посрещната с акорди от най-новата песен на маестро Стефан Диомов. Изпълнената с много настроение мелодия от група „Петте Сезона“, носеща тематичното заглавие – „Велосипедът“ приповдигна настроението на участници и публика.

Стотици  аплодираха  концерта.

Всички участници получиха специално изработени награди от Община Бургас– гривни, значки, шапки и тениски, а най добрите бяха отличени с грамоти за представянето си .

Наградата за най-млад участник получи 6-годишният Александър Иванов, а за най-възрастен Агоп Зарванян. С много аплодисменти бяха посрещнати Иво Колев, Кристиян Стоянов и Калин Димитров. Те  излязоха на сцена „Охлюва“ със своите велосипеди, с които малко преди това показаха превъртания на метри от земята.

Единственото момиче участник, 8-годишната Синая Грозева, също получи награда за своето участие.

За първа година публиката имаше възможност да види изложение от ретро велосипеди.

Събитието  се реализира в подкрепа на кандидатурата на Бургас за Европейска културна столица през 2019 година.