Златанова: Науката и образованието са приоритет в новия програмен период

Бъдещата оперативна програма в областта на науката, образованието и иновациите е акцент в следващия програмен период. Ние имаме възможност да усвоим тези средства и ще успеем, каза в интервю за БНТ вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Тя уточни, че сумите няма да се разпределят по проценти, а по проекти. Важният въпрос, според нея, е не колко ще са средствата, а за какво ще отидат, тъй като нямаме стратегия за реформа в средно и висшето образование, както и за специализация на икономиката.

Средствата ще бъдат окончателно разпределени в Брюксел наесен. Надявам се за по-малко от седем години да даде резултат тази програма, каза още Златанова.

По думите й в момента, в края на настоящия програмен период, сме на 35% усвояемост, което нарежда страната ни на края на класацията в ЕС. Но за доброто усвояване на средствата са отговорни както институциите, така и гражданите и частния сектор, смята Златанова.

Тя увери още, че кабинетът работи усилено и в посока опростяване на процедурите в България по отношение на усвояването на средства по европроектите, тъй като те бяха незаслужено затруднени. Време е да облекчим бизнеса, категорична бе Златанова.

Министърът на правосъдието подчерта, че реформата в съдебната система не се нуждае от пари, а от усещане за справедливост у гражданите. Категориите, с които работим в областта на съдебната система са справедливост, върховенство на закона, държавност. Няма пари, с които можем да си ги платим, каза Златанова. Като един от механизмите за повишаване качеството на правосъдието у нас тя посочи функцията на съдебните заседатели.

Искам народът да влезе в съдебната зала. Наистина. Българският съдебен заседател е с еднакви права със съдията. Това е системата, в която гражданите по закон и по Конституция участват равноправно в решенията. Това го няма нито в изпълнителната власт, нито в законодателната, заяви Зинаида Златанова и допълни, че ще обсъди с колегите си и възможността съдебните избиратели също да се избират на случаен принцип, за да се гарантира безпристрастие и да повиши доверието в съдебната система.

По отношение на казуса с посещението на турския вицепремиер в България, Зинаида Златанова уточни, че срещата е била протоколна и на нея турският министър не е поставиял изненадващи въпроси, нито е ставало дума за архитектурни паметници. Това са междудържавни отношения и много трябва да внимаваме, когато се опитваме да ги интерпретираме и да импровизираме, предупреди вицепремиерът и посочи, че имотните дела са спорове, се водят пред съд, където няма място за политическо решение. Kross.bg