Бургас расте във всички туристически статистики

Бургас отново бележи ръст във всички туристически статистики. Едновременно и стабилно се увеличава броят на посетителите, на нощувките, на легловата база и на полетите до града, съобщиха от пресцентъра на общината. Преди години туристите стигаха само до гарите и летището на Бургас, а оттам тръгваха към курортите на север и на юг. Тогава за тях градът беше просто една разпределителна гара. Сега Бургас е много по-привлекателна дестинация с добрата си инфраструктура, с изключително богата културна и спортна програма, с повече атракции.

За момента има изготвена статистика до юни включително, в която не влиза пикът на летния сезон, но и тя е достатъчно показателна. През първите 6 месеца на 2013 г. в Бургас са нощували 60 000 туристи. Това е с 10 % повече в сравнение със същия период на миналата година. В голяма степен увеличението се дължи на 25-процентния ръст при посещенията от чужденци през летния сезон.

Броят на нощувките в Бургас от януари до юни тази година е 137 000. Това е с 5 % повече от 2012-та. С 5 % повече са леглата в Бургас – 3500, при 3300 миналата година. Увеличен е също броят на нощувките в хотели висока категория.

Най-сигурният знак, че бургаският туризъм върви напред, е тенденцията за излизане на много хазяи на светло. Преди огромна част от тях бяха в сивия сектор и работеха нелегално. Сега все повече хазяи се регистрират надлежо, което никак не им пречи едновременно да имат висок доход и да си внасят дължимото в хазната.

 

* От посрещането на чартирани самолети и автобусни групи е постигнат ръст от 4 % – това пък са данни от статистиката на бургаските туроператори. Според тях съществени ръстове бележат следните пазари:

 

Беларус и Украйна – около 47 %;

Естония – 61 %;

Литва – 37 %;

Швеция – 21 %;

Финландия и Русия – 14 %;

Белгия – 11 %;

Люксембург – 17 %;

Армения – 24.60 %;

Казахстан – 51 %.

Появява се един нов туристически пазар – Швейцария, при който се постига ръст спрямо 2012 г. с 83 %.

 

Вече приключва реставрацията на остров “Света Анастасия” и Моста на плажа. Изграждат се нови еко зони край бургаските езера. Няколко години поред със съдействието на Общината текат археологически проучвания, които разкриват интересни за посещение обекти. В края на годината руски инвеститори започват да изграждат Океанариум в парк “Езеро”. Все повече авиокомпании пускат директни полети до Бургас.

 

Община Бургас няма намерение да губи натрупаната инерция и тепърва ще развива още по-активно и атрактивно туристическия сектор, от който печелят хляба си голяма част от нейните жители. За тази цел съвсем наскоро бе създадено ново Общинско предприятие “Туризъм”, което ще управлява ефективно увеличаващия се брой предоставяни услуги.