Екокът и екопътека изградиха в несебърска детска градина

В община Несебър приключи изпълнението на поредния проект от Национална кампания „Чиста околна среда” на МОСВ, финансиран от ПУДООС: „Да пазим планетата Земя, за да растат здрави нашите деца” .

При изпълнението на проекта в двора на ОДЗ „Калина Малина” се включиха с доброволен труд представители на персонала на детското заведение и родители на деца като с тяхна помощ бяха изградени екокът и екопътека на стойност от 4 850 лв.

Устойчивостта на проекта ще бъде гарантирана чрез контрол на периодично почистване и поддържане на затревените, зацветените и залесени площи от страна на ръководството на ОДЗ. Предвидени са мерки за недопускане на повторно замърсяване на почистените площи и за поддържане на създадения екокът от персонала на детската градина.

В реализацията на проекта участваха 155 деца на възраст от 4 до 7 год.,които се включиха активно в организираните екосъбития: изложби, пиеси, концерти, филмови прожекции, акции по почистване, спортно-подвижни игри.Издадена е и брошурата „Съветите на Земята”.

Изградените цветни лехи и екопътеката към тях за всяка една от групите на детското заведение, дават възможност на децата да се грижат за поддръжката и отглеждането им заедно със своите възпитатели.По този начин,чрез постоянна грижа за растенията, използвайки активно и екопътеката, децата ще осъществяват наблюдение на собствената си дейност в екокъта,ще разширянат познанията си за различните растителни видове,което ще спомогне за формиране на умения за отглеждане на растения и отговорно отношение за опазването им.