Прокуратурата подхваща сделката с печатницата на БНБ

Софийска градска прокуратура се самосезира във връзка с публикации в средствата за масово осведомяване, касаещи сключена сделка за създаване на съвместно дружество между Печатницата на Българска народна банка (БНБ) и „Франсоа Шарл Обертюр Груп”.
Възложена е проверка на ДАНС, с оглед установяване на данни за евентуално извършено престъпление от общ характер, съобщава КРОСС.
В средата на юли от БНБ съобщиха за успешно завършване на преговорите за създаване на съвместно дружество за печатане на банкноти в България с един от най-големите производители в света – „Франсоа Шарл Обертюр Груп”, Франция (ФШОГ). Фирмата е основана през 1842 г. и е сред най-авторитетните в света като отпечатва банкноти за 70 държави.
Целта на сделката е да натоварен максимално капацитета на печатницата за производство на банкноти и тази дейност да бъде допълнително разширявана и развивана в следващите години. ПБНБ ще участва в съвместното дружество чрез не парична вноска в капитала под формата на съществуващото старо оборудване за производство на банкноти, срещу което ще придобие 30% от капитала.
ФШОГ, чрез дъщерното си дружество „Франсоа-Шарл Обертюр Интернасионал” С.А., Белгия, ще инвестира в новото българско дружество като парична вноска над 22 милиона евро за обезпечаване на бъдещата дейност и разрастване, срещу което ще придобие 70% от капитала.
БНБ аргументира създаването на съвместното дружество с възможността печатницата да запази позиции и натрупа опит и в едно от най-високотехнологичните световни индустриални производства, а България ще може да се интегрира в изключително конкурентния световен пазар за производство на банкноти. От своя страна ФШОГ за първи път в своята над 170 годишна история ще започне да извършва дейност по производство на банкноти извън територията на Франция.
Политици изказаха съмнение в целесъобразността на сделката, която създавала рискове за националната сигурност. Настоя се за обсъждане на темата в Народното събрание.