„Син екран на смъртта” след регулярни ъпдейти на Windows

Неочакван проблем възникна за много потребители на Windows след последните обновления на сигурността от 13 август. Три от осемте кръпки, пуснати от Microsoft във вторник, за да отстранят 23 уязвимости, се оказаха дефектни.
Притежатели на компютри с 64-битова версия на Windows 7 се оплакват от поява на „син екран на смъртта” и невъзможност за пускане на игри.
Други потребители съобщават, че при опит да пуснат което и да е приложение, получават съобщение за грешка 0xc0000005.
Ъпдейтът с номер MS13-061, предназначен за отстраняване на уязвимости в Exchange Server 2013, позволява отдалечено изпълнение на произволен код и води до отказ от индексиране на съхраняваните в сървърите пощенски съобщения.
След инсталирането си, ъпдейтът MS13-066, предназначен за сървърните услуги Active Directory Federation Services (ADFS), блокира работата на ADFS вместо да отстрани една от критичните уязвимости.
Третият дефектен ъпдейт, MS13-063, призван да отстрани уязвимост в ядрото на Windows, позволява на злонамерени лица да получат права на администратор, да блокират пускането на почти всички приложения, вкл. уеб браузъра Internet Explorer и различни настройки в панела за управление.
След инсталиране на MS13-063 потребителите, опитващи се да пуснат приложение, получават съобщение „Грешка при пускане на приложение (0xc0000005). За излизане от приложението натиснете бутон ОК”.
През изминалото денонощие в интернет форумите се появиха множество съобщения за проблеми. Microsoft призна, че те се дължат на обновлението на сигурността. Една от причините, според компанията, е недостатъчно качественото тестване на кръпките. Всички те бяха премахнати от центъра за обновления.
Подобни проблеми с обновленията на Windows не са изолиран случай. Миналия месец четири от кръпките бяха с грешки, проблеми имаше и през декември 2012 г., пише technews.bg.