Константин Тренчев: Наесен ще има национална стачка

“Наесен може да има ситуация за национална стачка”. Това прогнозира лидерът на КТ “Подкрепа” Константин Тренчев, цитиран от БНР. Той подкрепя актуализацията на бюджета – тази позиция на синдиката е от миналата година, когато КТ “Подкрепа” атакува Бюджет 2013 пред Върховния административен съд.

“Ние казахме, че актуализация на бюджета ще има, още когато Дянков писа бюджета. Още тогава сме казали, че ще се наложи актуализация в средата на годината – така и стана”, коментира темата в Раднево президентът на синдикатите, който заедно с икономическия министър Драгомир Стойнев посети “Мини Марица – Изток”.

“Имаме съображение този милиард как да се разпредели, каза Тренчев относно заема от 1 млрд. лева, който Народното събрание реши, че кабинетът може да вземе. Разбира се, съвсем логично е, че синдикатите искат да се сложи акцент в социалната сфера, доколкото знам те искат да се отдели и за фискалната сфера”, коментира Константин Тренчев разпределението на този милиард. Той обаче увери, че не може да се откраднат, поне не е лесно да се откраднат пари от това нещо.
Според него основната част от допълнителните 1 милиард лева трябва да бъдат изразходвани за социални плащания пише КРОСС.