Откриха 41-ия Международен фолклорен фестивал в Бургас

С традиционното пъстро шествие започна 41-вият Международен фолклорен фестивал в понеделник вечер. Жители и гости на Бургас се докоснаха до характерните традиции на участниците, които бяха празнично посрещнати по стар български обичай от зам.-кмета Йорданка Ананиева. Тя връчи обредни погачи на ръководителите на всички ансамбли, които демонстрираха уменията си пред бургаската общественост най-напред на площада пред Общината. След последното изпълнение всички танцьори и любители на фолклора се запътиха към Летния театър, от чиято сцена за четирийсет и първи път прозвуча химна на Международния фолклорен фестивал – „Прехвръкна птичка“.

Официалното откриване на фестивала бе с грандиозен гала концерт, в който участие взеха всички четиринайсет участника от дванайсет държави. Празничната церемония откри атрактивният и автентичен танц на Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“ – „Кукери“. Чрез светлинното шоу и специално подготвената мултимедия всички гости в Летния театър успяха да се потопят в традиционните български танцови ритуали.

Кметът Димитър Николов приветства всички приятели на фолклора, че отново са част от това мащабно събитие с дългогодишна история. Той посъветва участниците в свободното си време да посетят останалите събития в общинския календар и културните забележителности в Бургас.

Наградата „Нестинарка“ за особени постижения в развитието и съхранението на българския фолклор тази година връчи министърът на културата Петър Стоянович. Получи я основателят и дългогодишен ръководител на Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“ проф. д-р. Стефан Чапкънов, който чества и 75-годишен юбилей.

Танцьорите от Фолклорен ансамбъл „Странджа“ впечатлиха и оставиха без дъх всички присъстващи с емблематичния си сюжетен танц – „Нестинарка“. Жарките светлини и буйни пламъци, сакралната музика и типичните нестинарски огнени стъпки, очароваха бургазлии и гости на града.

Вълнуващото изпълнение на странджалиите даде подобаващо начало на пъстрата фолклорна програма. Представителите на Грузия впечатлиха многобройната публика със своите оригинални и артистични хореографски изпълнения с ножове и акробатични номера. Не по-малко впечатляващи бяха екзотичните индонезийки със своите изкусителни танцови импровизации и акробатите от Египет.

Гала концертът бе закрит от типичен тракийски танц на Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“. 41-то издание на Международния фолклорен фестивал тази година се осъществява в подкрепа на град Бургас за културна столица на Европа 2019.