Областният управите издаде заповед за мерки против шарката по овцете

Във връзка с констатирано огнище на заболяването шарка по овцете в стадо със сто и деветдесет и един броя животни  в село Питион, префектура Еврос, Република Гърция Областният управител на Бургаска област Павел Маринов  издаде заповед с конкретни мерки за пресичане на възможностите за евентуален пренос на заразата у нас и засилване на био-сигурността във всички животновъдни обекти в населените места в граничните с Република Турция общини.

Областният управител е наредил незабавно да се свикат общинските епизоотични комисии в общините Малко Търново, Средец и Царево за да се запознаят членовете им с епизоотичната обстановка в региона. Кметовете на населените места и кметските наместници от граничните общини следва незабавно да извършат актуализация на възприемчивите животни /овце и кози/ към шарка и да представят списъци на официалните ветеринарни лекари от съответните общини. Необходимо е стриктно да се  районира пашата и водопоя на дребни преживни животни от тези общини. Сред широкия спектър от мерки е наложената забрана за паша на животни на разстояние два километра от границата с Турция, както и пълната забрана за изкупуване и транспортиране на кожи и вълна добити от овце след 01.07.2013 г. на територията на област Бургас, а също  и провеждане на пазари и изложби на овце в граничните райони.

В заповедта на областния управител до директора на ОДБХ – Бургас, както и до служителите на Гранична полиция  и органите на МВР са формулирани множество конкретни нареждания за засилване на биосигурността в граничните общини .