Търсиш работа? Покажи профила си във Фейсбук, не CV-то

Какви възможности и какви пречки създават социалните мрежи при намирането на работа? Възможно ли е да ни уволнят заради статус и доколко редно е това? Какво говори за нас активността ни в социалните медии и как тя става значима за нас в живота и работата? На тези и други въпроси отговарят Емилиан Крумов,  Мартин Линков и Лили Николова в интервю за Българската национална телевизия.

В мрежите хората са по-спонтанни и хората там се представят по един по-истински начин, за разлика от написаното например в CV-тата, където обемът информация е по-малък, а и човек се стреми там да се представи в най-добра светлина, смята специалистът по човешки ресурси Емилиян Крумов. Той добави, че чрез активността на един човек в социалните мрежи може да се установи доколко самият човек е комуникативен и социален – колко активни са неговите приятели и постват неща на профила му, колко самият човек е активен в социалната мрежа. Фейсбук по-скоро помага при намирането на работа, защото хората там се държат по-освободени и могат да се представят в една по-истинска светлина. Немалко фирми в днешно време гледат дали даденият потенциален кандидат се е интересувал от тяхната страница в социалните мрежи, доколко той се е интересувал от предмета на работа на фирмата и така нататък, коментира още Емилиян Крумо.

По думите му има фирми и компании, които по принцип търсят активни хора, хора с позиции, а ако човек се е интересувал от фирмата, в която кандидатства, това би било предимство.

В интернет освен по-известните социални мрежи има и чисто професионални такива, където човек може да търси по-специализирано кадри за своята фирма. В тях може да се видят референции за дадени хора от предишните им работни места като това е положителен факт, понеже, за да бъде публикувана дадена референция там, тя първо трябва да бъде одобрена, коментира Мартин Линков, мениджър техническа поддръжка в софтуерна компания. Според него не трябва да правим нищо по-различно в социалните мрежи отколкото в ежедневния си живот.

Линков отбеляза, че този, който търгува свобода за сигурност не получава нищо в крайна сметка и посъветва хората да бъдат такива каквито са и да го показват без да се страхуват дори и в социалните мрежи.

Социалните мрежи помагат и пречат за намирането на работа – зависи как ги използва човек, обобщи  Лили Николова, българка живееща и работеща в Ню Йорк. Тя даде за пример Facebook, която по принцип е повече за социални контакти и запознанства, но и за професионални, защото от тази мрежа може да се научи информация за културни и професионални събития, където човек може да отиде и да си създаде някакви контакти, които да му помогнат за в бъдеще при търсенето на работа. Лили Николова призна, че е чувала от свои познати за уволнения или проблеми на работното място заради активността на някои хора в социалните мрежи, като уточни, че това се отнася най-вече за финансовата сфера и други по-стриктни, по-корпоративни среди, където определено е от значение какво се появява на стената на някой служител на компания или в какви снимки той се появява, пише КРОСС