Сигнал от Национално гражданско сдружение „Природата за хората и регионите”

На 22.08.2013 г. в местността Иракли възникна пожар, от който са изпепелени 150 декара насаждения и нискостеблена растителност. Огънят е пламнал в НЕЗАКОННИЯ къмпинг, който от години се организира в местността. Организирането на този нерегламентиран, без спазването на никакви хигиенни и санитарни норми къмпинг е предпоставка освен за пожари, но и за развитие на епидемии, болести и зарази. Наличието в момента на почти 2000 човека на това място, които денонощно употребяват алкохол, а и може би и други упойващи вещества, е и предпоставка за извършване на престъпления от всякакъв характер, след като не се осъществява никакъв контрол от страна на държавната и местна власт.

Обезпокоени сме от бездействието и неспособността на държавните институции да се справят с един проблем с многогодишна история, защото освен, че самото разполагане на този къмпинг е незаконосъобразно действие, в нарушение на правните норми, има и морален аспект как така стотици хиляди българи ще си плащат по къмпинги, хотели, частни квартири и почивни станции, а други без пари да почиват където си искат.

Настояваме за незабавно предприемане на действия по ликвидиране на нерегламентираното селище от палатки в Иракли.

 

23.08.2013г.                                                                                                          С уважение: Филип Цанов

НГС „Природата за хората и регионите”