Плевнелиев: В нашите ръце е продължението на делото на опълченците

Днешният ден е свободен, пътят е открит към единение и съгласие, към съграждане и прогрес. Това каза от връх Шипка президентът Росен Плевнелиев в словото си по повод 136 години от Шипченска епопея, предаде КРОСС.
“В нашите ръце е продължението на делото на опълченците, зад нас са хиляди славни герои, пред нас е животът на нашите деца. Нека работим достойно, нека действаме мъдро, нека надграждаме по пътя на националния идеал на българите за европейско развитие и просперитет”, продължи държавният глава.
“Отбелязваме историческия подвиг и почитаме светлата памет на героите, извоювали свободата на нацията. Българските опълченски и всички воини, малки на брой, но исполини на дух, опазиха Шипка и така решиха изхода от Руско-Турската война”, посочи още Плевнелиев.
“Векове наред националното самосъзнание се пазеше във всеки български дом, подготвяха се духовните и политически водачи на нацията. Възраждането просия сред вековния мрак. Откриваха се училища, разпространяваха се книги, искрата на Паисий се разпростря. Народът възпяваше своите хайдути, повярва пламенно в мисията на своите апостоли. Шипченската епопея бе пример за храброст и национален подем. Доблестта и подвигът на българските опълченци поставиха основата на новата българска държавност и нейната армия. Поклон пред смелите и достойни български, руски, финландски, румънски воини, които се пребориха България да е свободна Гордея се, че в последните две години успяхме да организираме Шипченските празненства като общонационални”, каза още президентът.