Пътуване към корените

Д-р Вида Буковинова завърши новата си книга – „Тадаръковият род: Пътуване към корените”. Изданието е посветено на тракийски род от с. Ениджия, Лозенградско. Изследването съдържа значителен и добросъвестно събран материал, включително и картографски – за голямото българско село Ениджия, за събитията през 1913 г. и за преселението в България, както и за възправянето на ениджийци и участието им в общобългарския икономически и културен живот.

През месец септември ще бъде отбелязана 100 годишнината от разорението на тракийските българи, част от които – и то изстрадалата, са ениджийци.

Книгата надхвърля границите на родова възпоменателна инициатива, като авторката слага акцент върху приемствеността и развитието на тракийския род в Поморие и Черноморието.

Издателите се надяват да поставят началото на нова насока в работата по създаването на Енциклопедия „Тракия”- изследване на големите тракийски родове. Припомняме, че този значим културен и изследователски проект бе започнат от проф. Александър ФОЛ и екипа на Програмно-координационния център в гр. Малко Търново още през 80-те години на миналия век.

Очаква се изданието да излезе от печат в средата на м.септември 2013 г., съобщават от ГЕОПАН, Бургас.