Международен фестивал на меда в Несебър

В Несебър стартира 12-тия Международен фестивал на меда, който ежегодно събира български и чуждестранни пчелари, за да представят своето производство от мед и пчелни продукти.

По покана на вдъхновителя на фестивала и един от неговите организатори – пчеларят-ветеран Кирил Киров, специален гост на събитието беше евродепутатът Мария Габриел. При официалното откриване на фестивала на площад Месамбрия тя отбеляза, че подобни инициативи помагат постоянно да се напомня за силата на меда и за богатството, което България притежава като страната с най-голямото видово разнообразие и качество на меда и пчелните продукти. „Пчеларите сте тези, с които крачка след крачка продължаваме да вървим по стръмния път към търсенето на всеобхватни решения за съживяване на сектора и зачитане на вашия достоен, неуморен труд. Успяхме да привлечем вниманието на европейските институции, постоянно алармирайки за опасностите пред пчеларския сектор. Така извоювахме двугодишна забрана за използването на три неоникотиноидни пестициди, която ще влезе в сила на 1 декември. Днешният фестивал е още един пример за силата и ефекта на обединените усилия. Давайки възможност за пряк контакт на производители и потребители, за обмяна на опит и добри практики, той допринася за популяризиране качествата и ползата от консумацията на българския мед.”, заяви Мария Габриел.

Тържественото откриване на фестивала беше последвано от дискусия в залата на община Несебър, очертаваща предизвикателствата пред българското пчеларство и практическите дейности при отглеждането на пчели и производството на мед.

В своето изложение евродепутатът Мария Габриел наблегна на проблемите пред пчеларския сектор, начините за подкрепа на българското пчеларство, действията в полза на пчеларството на европейско ниво, работата в Европейския парламент по директивата за меда и не на последно място, какво още е нужно да се направи в краткосрочен и дългосрочен план. Тя открои необходимостта от изработването на мерки за по-добро популяризиране на българския мед и пчелни продукти, които са уникални и превъзхождат европейските и световни стандарти по качествените си показатели. Във връзка с директивата за меда, евродепутатът информира, че в момента на дневен ред в ЕП е нейното изменение, предложено от ЕК. Основният дебат се води около дефинирането на полена – като съставна част от меда или като външна съставка.

По време на дискусията се открои идеята за включването на пчеларите в схемата за подпомагане на малките земеделски производители, дефинирана в гласуваната нова Обща селскостопанска политика за периода 2014-2020г. Схемата е доброволна за страните-членки, предвижда годишно плащане в размер между 500 и 1250 евро и включването на пчеларите в нея би спомогнало да подпомогнат производството си, да подменят пчелните си кошери, да популяризират по-добре качествата на българския мед и да бъдат по-конкурентоспособни.

На финала на дискусията Мария Габриел отправи апел към пчеларите винаги да бъдат единни в действията си, за да се възроди сектора и да се обърне негативната тенденция. Друга препоръка е да се приобщят по-голям брой млади хора, които да наследят и съхранят многовековната българска пчеларска традиция.

Евродепутатът посети и уникалния музей на меда на бай Киро /както всички наричат Кирил Киров/, който е единственият подобен на Балканите. Под името „Пчеларството от древността до днес”, музеят е жив разказ за историята на пчеларството, технологията при отглеждането на пчели и правенето на мед и пчелни продукти.