Идеи за нови проекти по трансгранично сътрудничество обсъдиха Бургас и Къркларели

Работен семинар в рамките на проект „Погледни в бъдещето, запази наследството“, в рамките на Програмата за Трансгранично сътрудничество България- Турция, съфинансирана от Европейския съюз,  събра в гр. Къркларели, Република Турция близо 50 представители на различни институции от двете страни на границата, с отношение по темата за опазване на културното и историческо наследство. Сред участници от българска страна бяха експерти от Областна администрация Бургас, общините в региона, читалища, музеи, неправителствения сектор.

Лектори представиха акцентите в законодателството на двете страни относно опазването на архитектурното и историческо наследството. Участниците имаха възможност да обсъдят добри практики и опит в работата по Програмата за Трансгранично сътрудничество. Бяха идентифицирани нови съвместни проектни идеи за съхраняване и устойчиво използване на културното наследство, за които да се кандидатства за финансиране през следващия програмен период 2014-2020. Желанието на участници в семинара е да се осигури приемственост и надграждане на вече реализирани дейности, а идеите да се превърнат в по-мащабни проекти с над-регионално значение, които да засилят устойчивото икономическо развитие на трансграничния регион.

Събитието се проведе в присъствието на заместник-областния управител на област Бургас Юсеин Мехмед и заместник- областния управител на Къркларели Хикмет Чакмак.

Проект „Погледни в бъдещето, запази наследството“ е вторият, по който Oбластна администрация Бургас работи съвместно с област Къркларели. В процес на изработване са архитектурни планове за реставрация на 7 сгради в град Бургас и инвестиционни проекти за 5 сгради в Къркларели.