Неврохирурзи преглеждат безплатно през септември в „Меден рудник”

Напълно безплатни прегледи започват от днес в отделението по Неврохирургия на МБАЛ „Черноморска – Бургас” в комплекс „Меден рудник”. Те ще се продължат до 26 септември,включително. Ще се провеждат всеки вторник и четвъртък на месеца от 10.00 до 14.00 часа, след предварително запазен час на регистратурата на болницата, на телефон 056 707 606.

Това е третата поред кампанния на специалистите в отделението като по време на първите две през май и юни от профилактичната грижа са се възползвали над 600 души.

Според д-р Димитър Добрев, завеждащ отделението, най-голям процент от пациентите са страдали от увреждания на гръбначния стълб и междупрешленните дискове, предимно хора под 30-годишна възраст. „Фрапиращо е, че поради редица хранително медико социални фактори рязко пада възрастта на дегенеративните заболявания на гръбнака. Не малка част от пациентите ни по време на кампанията през месец юни бяха хора около 19-годишна възраст”, сподели специалистът.

Прегледите ще бъдат насочени към пациенти, страдащи от мозъчни, гръбначни и гръбначно-мозъчни заболявания. Лекарите ще обслужват граждани, засегнати от дискови хернии, неврити, плексити, радикулити, медикаментозно-резистентни болкови синдроми, първични и метастатични тумори на гръбначния стълб. Ще бъдат приемани и пациенти с онкологични, възпалителни заболявания и паразитози на централната нервна система, както и такива с медикаментозно резистентна епилепсия.

В Отделението се извършва пълния обем на неврохирургични оперативни интервенции с голяма и особено голяма сложност в областта на невроонкологията като тумори на главния , гръбначния мозък и гръбначния стълб, както и мозъчносъдови заболявания – аневризми, съдови малформации, хематоми, хирургично лечение на инсулти, дегенеративни и травматични заболявания на гръбначния стълб и гръбначния мозък. Извършва се функционална неврохирургия, лечение при инфекции ЦНС – абсцеси, паразитози – ЦНС, кучешка тения, цистицеркоза, травматични и пост-травматични увреди на ЦНС , вродени заболявания и малформации.