Александър Текелиев е третият носител на наградата “Емил Чакъров”

Александър Текелиев, директор на Държавна опера – Бургас, е носителят на тазгодишната награда от „Бургаски музикални празници Емил Чакъров” – за принос и особени заслуги в сферата на класическата музика.

Официалното закриване на фестивала е на 05-ти август от 21.00 часа в Летния театър, когато ще бъде представена премиерно постановката „Графиня Марица“. Непосредствено преди това ще бъде връчена наградата на Александър Текелиев.

Произведението е на оперетния композитор Имре Калман. Гордостта на унгарците създава своята “Графиня Марица” през 1924 г. Първото й представяне е на 28 януари същата година в театър “Ан дер Вин” и спокойно може да се каже, че със сценичната си биография до днес “Графиня Марица” е сред перлите в оперетната класика.

Специалната награда Емил Чакъров се връчва от Община Бургас, а нейни носители са световноизвестният цигулар Минчо Минчев и композиторът Румен Цонев.

Александър Текелиев е известен на бургаската общественост със своето силно присъствие и отговорно отношение в музикалния живот на града. В завидната му биография са включени множество спектакли. Изнасял е концерти на големи сцени в Германия, Австрия, Белгия, Холандия, Люксембург, Франция, Дания, Великобритания, Гърция и др. От 2003 г. до 2007 г. е главен режисьор на Бургаската опера, а в момента е и неин директор.

Това лято фестивалът „Бургаски музикални празници Емил Чакъров“ превърна града в истинска столица на класическата музика, бургазлии и гостите на града имаха възможността да се насладят на едни от най – известните оперни и балетни постановки, представени от именити артисти.

В програмата бяха включени премиерният спектакъл „Борис Годунов“, с участието на артиста от Болшой театър Вячеслав Почапский, балетът „Шехерезада“ и оперетата „Царицата на чардаша“.

Инициативата се реализира от Община Бургас и Държавна Опера – Бургас в подкрепата на Кандидатурата на Бургас за Европейска културна столица през 2019 година.