Орешарски: Никой не е поставял въпрос за участие на България в инициативи в сирийския регион

Никой от нашите евроатлантически партньори досега не е поставял въпроса за евентуално участие на България за каквито и да е било инициативи в сирийския регион. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски на въпрос от Янаки Стоилов във връзка с кризата в Сирия, предаде Агенция „Фокус”. „Политическото решение на кризата е най-приемливо и би дало предпоставки за по-дълготрайно решение на въпроса. За тази цел най-адекватно решение би било едно обединение в Съвета за сигурност на ООН по отношение на намиране на път за изход от кризата”, посочи премиерът.

„Обсъждаме в екстремни ситуации затваряне на границите. Разглеждаме това като крайна и не особено ефективна мярка. Капацитетът е нов проблем за българската държава. Досега не сме се сблъсквали под каквато и да е форма с масови бежански вълни. Проучваме възможността да получим от ЕК и други агенции към ООН на първо време техническа помощ при евентуално ескалиране на бежанската вълна”, заяви Орешарски.

„При евентуално наличие на такава вълна до края на годината проучваме възможността следващата година да бъдем подпомогнати и финансово. Много би ми се искало тези сценарий да не се сбъднат”, каза още премиерът Пламен Орешарски.

Настояваме за засилване на контрола по цялата граница, каза зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов в рамките на блиц парламентарния контрол с участието на министър-председателят Пламен Орешарски. „БСП е една от малкото партии, които приеха цялостна позиция за ситуацията около Сирия. За нас е недопустимо участието на България в конфликта в Сирия без санкция на ООН”, заяви Стоилов. „Ние подкрепяме усилията на правителството за мерки за посрещане на емигранти”, отбеляза депутатът.

„Трябва да се има предвид докъде достига нашият капацитет за отговор на хуманитарната криза”, посочи Стоилов