БАН: Няма нови правила за правопис!

”Във връзка с появила се в интернет публикация “От днес влизат нови правила за правописа в българския език” и тиражирана от различни печатни и електронни медии, Институтът по български език към БАН информира, че информацията е с давност 2 години и е компилирана от различни източници, което я прави невярна”. Това се казва в официално съобщение от БАН.

”Изнесените данни имат подвеждащ читателите характер и целят създаване на сензация, която напълно не отговаря на истината. Некомпетентността и тенденциозността на публикацията цели създаване на изкуствено напрежение в обществото в навечерието на новата учебна година, дискредитира кодифицираната норма на българския книжовен език и създава невярна и грешна представа за събития и ситуации, което представлява грубо нарушение на журналистическата етика”, допълват от Академията.

От Института по български език към БАН заявяват категорично, че НЯМА НОВИ ПРАВОПИСНИ ПРАВИЛА ОТ 1 СЕПТЕМВРИ 2013 г. Справочникът “Правопис и пунктуация на българския език. Основни правила”, “Просвета”, София, излезе през 2011 г., а Официалният правописен речник на българския език,“Просвета”, София, излезе през 2012 г.

Всъщност появата на тези дописки в информационните сайтове се появиха по-скоро благодарение на куриоз, а не на злонамерено търсене на сензация. Просто в първия сайт, където информацията на в. “Труд” – съвсем вярна, но от 2011 г., не ставаше ясно, че всъщност “новите” правила са въведени отдавна, цитира  Poligraff.net