Превозвачи си направиха нелегална автогара в Карнобат, не плащат такси

Нелегални  спирки  от години смущават  движението на забранения за спиране булевард „Москва” в Карнобат. Те са само на метри от легалната автогара в града, но  част от превозвачите ги използват, защото така избягват плащането на  такса автогарово обслужване и не заверяват пътните си листи, съобщи Румен Христов – управител на фирмата – концесионер на автогарата – „М-Бус”.

 

„Голяма част от автобусите, особено по маршрута Бургас – София,  влизат в нарушение.  Вместо да спират  на секторите на автогарата в Карнобат, те правят това в близост – пред търговски център „Лафазанов” или от другата страна на пътя. На тези места няма обособени сектори, нито действаща спирка,  нещо повече – спирането по протежението на целия булевард „Москва” е забранено.  Това е не само незаконно, но и опасно за пътниците”, каза  Христов.

 

От “М-Бус”  сигнализираха за проблема на министъра на транспорта Данаил Папазов,  Изпълнителна агенция  „Автомобилна администрация” , кмета  на гр. Карнобат Георги Димитров, Общинския съвет в града и Сектор “Пътна полиция-КАТ” Карнобат.  Призивът на концесионера  е Община Карнобат  да способства автогарата да се използва като такава, а останалите институции да следят за спазването на закона.

За последните 4 години „М-Бус”  инвестира  близо половин милион лева за цялостната реконструкция на автогарата. Сега  на нея са изградени нови автосектори, чакалня, която е напълно климатизирана, а прилежащите зони са обновени.

 

„Заради незаконната спирка в момента  приходите ни от Автогара Карнобат са в пъти по-малко от месечната ни  концесионна вноска.  Мисля, че  ако спазваме правилата,  това ще е добре за всички и най-вече за пътниците. Намирам за съвсем  справедливо и, ако в маршрутните разписания на даден превозвач няма спирка в Карнобат той просто да не спира в града и така пътниците да  се концентрират при  превозвачите, които имат такова право, за да се спазва лоялна конкуренция”, каза още Румен Христов.

 

Незаконните спирки на  булевард „Москва” действат необезпокоявани от години, а групите  от по 20 души, които чакат да си хваната автобуса,  са се превърнали в обичайна гледка.