До 30-40 на сто скок на цената на водата

Около 60-70 процента от водопреносната мрежа в България е остаряла и трябва да се подмени. Близо 12 млрд. лева са нужните инвестиции за целта до 2020 година. 30 на сто от средствата могат да бъдат осигурени от европейски програми, но останалите ще трябва да бъдат за сметка на ВиК-дружествата, а оттам и на клиентите. Това обясни в интервю за Дарик радио зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев. Това ще се отрази на цената на водата, но очакванията са скокът да не надхвърли 30-40 на сто пред следващите седем години.

Три пъти по-малко са българите, които това лято са засегнати от проблема с безводието в сравнение с миналата година, отчете зам.-министър Симидчиев. Една от причините е, че за разлика от миналата година, когато имаше четиримесечен период на засушаване, това лято превалявания не липсваха.

Добромир Симидчиев апелира за комплексен подход, при който паралелно с изграждането на пречиствателни станции да се обърне внимание и на водоснабдяването, защото до момента европейски средства бяха предвидени основно за канализацията и за отпадни води. „Редно е при подреждането на приоритетите „В”-то да бъде преди „К”-то в абревиатурата ВиК”, коментира още той./КРОСС/