Депутатите одобриха комбинираната форма на обучение за деца със СОП

В навечерието на 15 септември Народното събрание одобри въвеждането на комбинирана форма на обучение в българските училища с гласуваните на първо четене промени в Закона за народната просвета, съобщи Агенция Кросс.  Предложените промени са с два законопроекта – на БСП и ГЕРБ.

Според БСП комбинираната форма на обучение е предназначена за деца със специални образователни потребности и ще съчетава дневната индивидуална форма на обучение по един или по няколко предмета. Така тя ще позволи на учениците с различни особености в развитието да бъдат в клас с останалите ученици и би помогнало за тяхната социализация, се казва в мотивите на левицата. Георги Кадиев обясни, че идеята дошла след разговори с майки на деца аутисти. Той обясни, че и сега в някои училища се прилага тази форма на обучение за децата със специални образователни потребности.

Промените от ГЕРБ предлагат също въвеждането на новата комбинирана форма на обучение за деца аутисти, като предвиждат ресурсните центрове да осигуряват необходимите за нея учители, както и комбинираното обучение да влезе в сила още от тази учебна година. От ГЕРБ обаче настояват законът да влезе в сила от 15 септември тази година.

Всяко дете има право на качествено образование. Средата трябва да се приспособи към потребностите на децата, а не децата да се приспособяват към средата, каза Милена Дамянова от ГЕРБ. Според нея трябва да се преодолеят пречките пред обучението на децата, както и да се премахнат всички форми на сегрегация в образованието на децата.

Валентина Богданова от БСП обясни, че текстовете трябва да се прецизират, защото и в двата проекта не се посочва за кои деца се въвежда тази форма на обучение, а така, както е записано в законопроектите, означава, че комбинираното обучение се въвежда за всички ученици.