Немец с поморийски корени откри изложба пластики и рисунки

Plastiki

На 13 септември 2013 г. във фоайето на Читалище “Просвета 1888” гр. Поморие се откри изложбата “Пластики и рисунки” – една среща с изкуството, което /както винаги знаем/ е един различен свят, надделничен /дори когато е роден от делника/, свят на въображението, на играта на асоциации, свят на провокацията.

Авторът е Йоханнес Вагенкнехт, който има и поморийски корени. Роден е през 1987 г. в гр.Есен, Германия. От 2008 до 2011 г. следва живопис в Академията на изкуствата в Нюрнберг. А от 2011 до днес следва скулптура в Академията на изкуствата на Хамбург. Участва активно в редица изложби. През 2010 г. печели стипендия на Държавната фондация на Германия. Изложените произведения в Читалище “Просвета 1888″ са създадени в Поморие, това лято. Материалът на пластиките също е от Поморие.

Интересен е подходът на Йоханнес към неговите творби. Той го определя с думите:”Моят интерес е най-вече към възприемане на изкуството и от обществото извън обичайните категории и норми. При това понякога е проблем да се преодолеят собствените категории и норми.”

Марияна Маринова

Преподавател по литература в СОУ”Ив.Вазов” гр. Поморие