Най-модерният скенер пристигна в МБАЛ Бургас

Най-новият и модерен скенер пристигна днес в Бургаската болница. 16-срезовият многодетекторен компютърен томограф е доставен по проекта за ранна диагностика на рака. Болницата спечели проекта преди две години, в момента по него се изгражда Регионален център за ранна диагностика на онкологични заболявания.

Той се помещава на втория етаж в Стария корпус, като помещенията вече са почти готови. Основната част от проекта е супер модерната апаратура, която ще позволи ранното разкриване и навременното лекуване на раковите заболявания. Днес освен модерния скенер, пристигна още дигитална ехографска система, дигитален скопично-графичен рентгенов апарат и PACS система. Тази система обработва цялата информация и създава архив. Очаква се и доставка и на друга апаратура по проекта.

Специални машини вдигнаха днес контейнерите, за да могат те да влязат през прозорците на новото помещение, тъй като няма друг начин, по който да бъдат доставени. До десетина дни апаратурата трябва да бъде монтирана, а след това на нея ще започне обучението на рентгенолозите от болницата, които ще работят с нея. Звеното за образна диагностика е едно от най-натоварените в болницата, там годишно се извършват над 84 000 изследвания.

Годишно в Бургас се диагностицират около 400 злокачествени заболявания. Новото оборудване ще позволи те да се разкриват рано, за да могат да бъдат лекувани навреме. Очаква се след изграждането на центъра през него да преминават над 32 000 души.

Центърът се изгражда със средства от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България. Общата стойност на проекта е 5 472 207,04 лв. Той е част от Средносрочната рамкова инвестиционна програма на Министерство на здравеопазването по ОП „Регионално развитие” 2007-2013 г., която е на стойност 148 млн. лв.