Най-масовото пеене на българския химн – кулминацията на Лятното турне Бургас 2019

На 22 септември – Деня на независимостта, за първи път в Бургас на площад „Тройката“ хор „Родна песен“ ще изпълни на живо всички химни на държавите-членки на Европейския съюз, а кулминацията ще бъде най-масовото пеене на химна на България. „В мащабното събитие могат да се включат както предварително записали се граждани и организации, така и всички останали, които желаят да станат част от този уникален за България проект“, каза днес на специална пресконференция директорът на дирекция „Култура, маркетинг и връзки с обществеността“ при Община Бургас Весела Йорданова. До момента заявка за участие са дали 13 училища, детски градини, пенсионерски клубове, читалища и много граждани-ентусиасти. За да подкрепят Бургас в тази инициатива, специално за събитието ще пристигнат и жители от други бургаски общини – Приморско, Царево, Карнобат. Очаква се до неделя, заявилите готовност да се включат в пеенето да надхвърлят 600, а заедно с всички, които се присъединят в самия ден, прогнозната бройка на пеещите надхвърля хиляда души.

„Да интерпретираш музика и текст на 27 различни държави е огромно предизвикателство“, сподели диригентът на хор „Родна песен“ Левон Манукян. Той допълни, че основни затруднения в подготовката са срещнали с химните на Белгия, Малта и Люксембург, чиито езици са изключително трудни за произнасяне, но многото усърдни репетиции обещават изпълненията да бъдат безупречни. Началото на събитието е в 11.00 часа, а продължителността му ще е половин час – 30 минути, които ще изстрелят Бургас на предни позиции в битката за Европейска столица на културата през 2019 г.

Проектът е заключителното събитие от програмата на Бургас 2019 Summer Tour, който започна в началото на месец юли и за три месеца обиколи общините Несебър, Айтос, Приморско, Средец, Малко Търново, Царево, Созопол, Сунгурларе, Поморие, Руен, Камено, Карнобат . 13 града, 13 интересни места, 13 събития – тази комбинация показа, че културата може да бъде обединител и двигател на цяла една област.

Точно след един месец, на 18 октомври Бургас, заедно с останалите български градове-кандидати ще подаде в Министерство на културата кандидатурата си за Европейска културна столица. Концепцията на бургаския проект за 2019-та се изготвя съвместно от екип на Общината и Сдружение „Хамалогика“. Решението на комисията, кои градове да преминават на следващ етап, ще стане ясно до края на годината, след като всеки един град през декември защити своята кандидатура пред жури, състоящо се от независими експерти в областта на културата както от България, така и от други държави в Европейския съюз