Световни политически фигури и звезди от шоубизнеса се събират в Скопие

Sahara Balkan Peace

Петдесет световни лидери, сред които бивши президенти, министър-председатели, влиятелни посланици, холивудски звезди с благотворителни фондации и представители от балканските страни, включително и от България, ще се съберат за Sahara Balkan Peace Festival в Скопие на 2-ри октомври 2013 г. Този ден бележи рождението на Махатма Ганди и е обявен от ООН за Международен ден на ненасилието. Организиран от Sahara Group в сътрудничество с правителството на Република Македония, Sahara Balkan Peace Festival е единствения по рода си, ежегоден, международен фестивал.

Това забележително събитие има за цел да обедини балканските страни в единна платформа за световен мир. Ежегодният фестивал, който ще започне от Македония, ще бъде организиран в различна балканска държава всяка година. Мирът и ненасилието са в основата на философията на Sahara Group, и за да насърчи и допринесе за мира и ненасилието в региона, където спомените от военните операции са все още живи, групата организира Sahara Balkan Peace Festival.

Субрата Рой Сахара, председател на Sahara India Pariwar каза пред медиите: “Ако няма мир, това означава, че сме забравили, че ние принадлежим един на друг. Това послание от Майка Тереза е вдъхновението за създаването на този фестивал на световния мир. Събитието е празник на мира и символизира обединението на хора от различни региони, произход и професии, които имат едно общо нещо – неуморните усилия за световен мир. Фестивалът е апел за ненасилие от региона към света особено в днешните бурни времена.”

Фестивалът бе обявен с наелектризиращо изпълнение на група млади танцьори в центъра на Скопие пред погледите на множество граждани. Sahara India Pariwar ще пренесе тези улични представления в други страни в региона, тъй като компанията посвещава месец септември на мира и ненасилието.

В деня на събитието световно известни певци ще изпълнят песен, превърнала се в глобален химн на мира. Официалната програма на фестивала и списък на официалните гости ще бъдат обявени в следващите няколко дни.

Сред акцентите на Sahara Balkan Peace Festival, планиран за 1-ви и 2-ри октомври 2013 г. се отличават: Среднощно празненство на Каменният мост в Скопие, първа копка на мемориала на Майка Тереза, Конклав на мира, Факел на мира, Конференция на мира, наградата „Шампион на мира”, Тържествен обет за мир.