Орешарски се отчете на депутатите

Министър-председателят Пламен Орешарски представи пред народните представители отчета за първите сто дни от управлението на правителството.

Ето какво каза премиерът от трибуната в НС:

Изплатихме част от предсрочените задължения към бизнеса, намалихме салдото на невъзстановения ДДС, предприехме мерки за подобряване на събираемостта на бюджетните приходи, разработен е цялостен механизъм за противодействие на необявените вътрешнообщностни доставки и отбягване на облагането с ДДС. Подготвихме изменение в единната сметка, за да внесем ред в плащането на данъците. Предстои да внесем и изменение в режима на облагане с ДДС, за да облекчим управлението на ликвидността в малките и средни фирми. Реализирахме равномерно редуциране на текущите бюджетни разходи в размер на 5 % за осигуряване на ресурс за посрещане на неотложни разходи. Разранботихме поправки в Закона за обществените поръчки, за да разширим достъпа на малки и средни фирми и да улесним електронните търгове като противодействие срещу корупционни практики. Идентифицирахме първи пакет административни тежести върху стопанската дейност като същите ще бъдат премахнати или облекчени. Продължаваме да работим в тази посока. Вчера на оперативно заседание на МС дискутирахме нов пакет от близо 80 мерки и административни тежести, които предстоят да бъдат предложени за отмяна или облекчаване. Прегледахме концесионните договори и вече имаме първи отменени концесии. Засилваме контрола върху спазване на договорните условия по всички останали. Започнахме системни проверки на борсите за плодове и зеленчуци с цел да защитим местното производство срещу нерегламентиран внос. Тези проверки ще превърнем от кампаниини в перманентни. Подготвихме нова редактирана версия на договора за партньорство в диалог с ЕК и структурите на гражданското общество, за да постигнем по-висока степен на обществено съгласие по приоритетите и направленията на финансовата помощ от ЕС за следващия програмен период. Предприехме мерки за подобряване на текущото изпълнение на проектите по различните оперативни програми с оглед на минимализиране на средствата, които няма да бъдат усвоени за този програмен период.

Засилихме прозрачността в работата на министерствата за по-добра информираност на гражданите и за по-ефективен обществен контрол върху работата на институциите, въведохме като изискване оценка на въздействието при разглеждане и приемане на нормативни актове на МС с цел да подобрим качеството на регламентите и регулациите. Създадохме Обществени съвети към МС, министерствата и областните управители за подобряване на формите на диалог с гражданите и организациите.

Специално внимание обърнахме на състоянието на енергетиката. Приложихме пакет от стабилизационни мерки и разработваме цялостна стратегия за ребалансиране на сектора. Овадяхме на този етап натиска за поредни увеличения на цените на електрическата енергия, но в предвид на огромната заварена задлъжнялост и реализираната в последните няколко години декапитализация на дъражвните дружества тепърва предстои огромна работа по стабилизирането на енергийната система.

Подготвяме насоки за развитие на ключовитре публични дейности и услуги – образование, здравеопазване, администрация, социални грижи. За съкратени срокове изработихме стратегия за развитие на здравеопазването – условие за достъп на сектора до европейските фондове за следващия програмен период, цитира Агенция Кросс.